14ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας

Θερμά συγχαρητήρια στην Ευφροσύνη Τριανταφυλλοπούλου, μαθήτρια της Γ΄λυκείου του σχολείου μας, για την αξιοσημείωτη επιτυχία της στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας ! Η μαθήτρια λόγω της εξαιρετικής επίδοσης που είχε στον ΠΔΒ 2017 όταν φοιτούσε στη Β΄λυκείου, προκρίθηκε στη Β΄φάση του ΠΔΒ 2018, και ως μαθήτρια της Γ΄λυκείου πλέον, κατάφερε με την υψηλή βαθμολογία που σημείωσε στη Β΄φάση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18-3-2018 στην Αθήνα, να πάρει το εισιτήριο και για την Γ΄φάση του διαγωνισμού, αποτελώντας τη μοναδική μαθήτρια από το νομό Αχαϊας!

Η Γ΄φάση πραγματοποιήθηκε στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 31-3-2018 και είχε εργαστηριακό περιεχόμενο. Η εξέταση βασίστηκε σε μια εξάωρη δοκιμασία σε εργαστηριακά θέματα Βοτανικής, Γενετικής-Βιοχημείας-Μοριακής Βιολογίας και Ζωολογίας, με στόχο την επιλογή 4 μαθητών, οι οποίοι θα στελεχώσουν την Εθνική Αντιπροσωπία στη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας.

Η Ευφροσύνη με τη συμμετοχή της και τις αξιέπαινες επιδόσεις της και στις τρεις φάσεις του Διαγωνισμού, κατάφερε να «τερματίσει» 14η, μεταξύ των 3500 και πλέον μαθητών Λυκείου που συμμετείχαν στον ΠΔΒ 2018!

Η διεύθυνση, ο σύλλογος διδασκόντων και οι συμμαθητές της, τη συγχαίρουμε θερμά και της ευχόμαστε καλή επιτυχία και στις επερχόμενες πανελλαδικές εξετάσεις!

Οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ «συναντούν τον Κωστή Παλαμά» στο σπίτι που γεννήθηκε!

Οι μαθητές του σχολείου μας, πραγματοποίησαν επίσκεψη στη ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ την Παρασκευή 23/2/2018, στα πλαίσια του  πολιτιστικού  προγράμματος  που υλοποιείται και φέτος στο σχολείο.

Μετά τα επίσημα εγκαίνια του κτιρίου, στο οποίο γεννήθηκε ο μεγάλος μας Ποιητής, που έγιναν στις  13 Ιανουαρίου  2018, η «ΣΤΕΓΗ  ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ  ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ »  ως  φορέας  διαχείρισης και λειτουργίας του κτιρίου, κατάρτισε πρόγραμμα λειτουργίας και επισκέψεων που αφορά τόσο την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης μας και της περιοχής μας, όσο και το ευρύτερο κοινό. Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν:

  1. Στο  ισόγειο του κτιρίου όπου είδαν την προτομή του Ποιητή, την  έκθεση που αφορά την ιστορία του κτιρίου και την έκθεση κειμηλίων, με τα προσωπικά αντικείμενα του  Ποιητή και τα αυθεντικά έπιπλα του “κελιού’’ του. 
  2. Στον α΄όροφο, στους χώρους του σπιτιού, στο σαλόνι της οικογένειας, στο δωμάτιο που γεννήθηκε ο ποιητής, και στις υπόλοιπες αίθουσες ψηφιακής περιήγησης όπου παρακολούθησαν προβολή ντοκιμαντέρ διάρκειας  10  λεπτών  που αφορούσε την  ζωή  και  το  έργο  του  ποιητή. Το ντοκιμαντέρ  είναι  από  το  αρχείο  της Ε.Ρ.Τ. και το  υπουργείο  παιδείας, που παρουσιάζει  αποκλειστικά η « Στέγη  Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς», παραγωγής Σταμάτη  Τσαρουχά.

Η ξενάγηση στον α΄όροφο ολοκληρώθηκε στο αναγνωστήριο – βιβλιοθήκη του κτιρίου, οπού εκεί τα παιδιά παρουσίασαν αποσπάσματα από την εργασία τους για τον μεγάλο μας Ποιητή, το έργο του, την ηθογραφία του, τα βιώματά του, τις Μούσες του …και επέλεξαν και διάβασαν ποιήματά του.

Ευχαριστούμε θερμά τη «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς», και ειδικότερα τον κ. Σπύρο Δεμαρτίνο (πολιτικό μηχανικό) και κ. Νίκο Μπακρώζη (αρχιτέκτονα), για τη φιλοξενία και την εξαιρετική ξενάγηση σε αυτό τον νέο χώρο πολιτισμού της πόλης μας και την βιωματική αυτή εμπειρία που με τη βοήθειά τους προσφέραμε στους μαθητές μας!

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες κ. Πόπη Κεχαγιά ΠΕ 02, και κ. Σοφία Σιδέρη ΠΕ 13

Υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος : Σοφία Σιδέρη

Αποτελέσματα στον διαγωνισμό μαθηματικών «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ»

Θερμά συγχαρητήρια στη μαθήτρια της Α΄λυκείου του σχολείου μας, Δήμητρα Δημητροπούλου, για την σημαντική της επιτυχία και την διάκρισή της στον διαγωνισμό μαθηματικών του «ΕΥΚΛΕΙΔΗ», που πραγματοποιήθηκε  στις 20-1-2018!

Η βράβευση της μαθήτριάς μας και όλων των Αχαιών μαθητών που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς της ΕΜΕ, θα γίνει την Παρασκευή 9-3-2018, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ (αίθουσα «Σωκράτης»)  ώρα 18:00.

Επίσκεψη στην Εστία Επιστημών

Την Παρασκευή 9/2/2018  μαθήτριες της Γ΄ λυκείου του σχολείου μας, Θετικού προσανατολισμού με ενδιαφέρον στις επιστήμες υγείας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία από τον κ. Γιάννη Ζαρκάδη, καθηγητή Μοριακής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Η διάλεξη δόθηκε στα πλαίσια ημερίδας, με θέμα «Ανασυνδυασμένο DNA – Γονιδιακή Θεραπεία» την οποία οργάνωσαν τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών, Γυμνάσιο και Λύκειο, στο αμφιθέατρο της Εστίας Επιστημών στο Πλατάνι του Ρίου.

Μαθητές και μαθήτριες από πολλά σχολεία της Πάτρας μαζί με τους καθηγητές τους,  παρακολούθησαν την εκδήλωση και τους δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουν τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις στον τομέα της Γενετικής Μηχανικής, με τρόπο κατανοητό και ευχάριστο από τον καθηγητή κ. Ζαρκάδη!

                                                     

Πενθήμερη Εκπαιδευτική Εκδρομή Γ’ Τάξης

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν την πενθήμερη εκδρομή τους στην περιοχή της Θεσσαλονίκης από Δευτέρα 12-2-2018 έως και Παρασκευή 16-2-2018.

Είχαν την δυνατότητα να επισκεφτούν την Αμφιλοχία, το χιονισμένο Μέτσοβο, τη Βεργίνα, τα Ιωάννινα, να γνωρίσουν αξιοθέατα της συμπρωτεύουσας (Άγιος Δημήτριος, Ροτόντα, Αρχαιολογικό Μουσείο,Επταπύργιο, Λευκό Πύργο, Εμπορικό κέντρο Cosmos), να επισκεφτούν το οχυρό Ρούπελ, να κάνουν βόλτα στις Σέρρες και φυσικά να διασκεδάσουν στα Λαδάδικα.

Αρχηγός της εκδρομής ορίστηκε ο Διευθυντής του σχολείου μας κ. Καλτσάς Δημήτριος ΠΕ 10 και συνοδοί καθηγητές η κ. Δαβάνου Βασιλική ΠΕ 19 και ο κ. Φελούκας Χρήστος ΠΕ 02.

Μετά από μια εβδομάδα χαλάρωσης, γεμάτη γέλιο και χορό επέστρεψαν στα μαθήματά τους και στην προετοιμασία τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις.

«Τους ευχόμαστε υγεία και καλή επιτυχία σε ότι ονειρεύονται και επιθυμούν!!!»

« 1 της 2 »

 

Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ κ. Γιώργος Μόσχος, μαζί με την εθελοντική ομάδα του 5ου ΓΕΛ στην Κιβωτό της Αγάπης

Το  Σάββατο 27/2/2018  στην καθιερωμένη  επίσκεψή μας, στην Κιβωτό της αγάπης, μας έκανε την τιμή και ήρθε από Αθήνα για εμάς και το πρόγραμμα που υλοποιούμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο κ. Μόσχος.

Συζήτησε μαζί μας για την εμπειρία μας, για την αξία του εθελοντισμού και για τη Βουλή των εφήβων.

Ήθελε να μάθει περισσότερα για τις δράσεις που υλοποιούμε στα πλαίσια των προγραμμάτων μας και συμμετείχε μαζί μας στα παιχνίδια με τα παιδιά της κιβωτού.

Φεύγοντας,  μας έδωσε την υπόσχεση πως το μήνυμα από την επίσκεψη  και τη συνάντησή μας, θα το μεταδώσει όσο πιο πλατιά μπορεί…«για να έχουμε κι άλλα τέτοια παραδείγματα στα σχολεία μας και στην κοινωνία μας» .

            

  Ένας πραγματικά εξαιρετικός  ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!!                                                       

                                                Τον ευχαριστούμε πολύ!!!!

Υπεύθυνη  εκπαιδευτικός : ΣΟΦΙΑ ΣΙΔΕΡΗ

Ενημερωτική παρέμβαση για το AIDS

Στα πλαίσια ενημέρωσης των μαθητών λυκείων της χώρας μας για το AIDS, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας και συγκεκριμένα στους μαθητές της Γ΄Λυκείου, ενημερωτική παρέμβαση, με στόχο την παροχή έγκυρης και προσαρμοσμένης στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα πληροφόρησης, από ομάδα εξειδικευμένων ιατρών. Το πρόγραμμα είναι υπό την αιγίδα, ευθύνη και επιστημονική έγκριση της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDSτου τμήματος λοιμώξεων της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής Πατρών και του Υπουργείου Παιδείας. 

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι και μια διάλεξη, να ενημερωθούν για θέματα ζωτικής σημασίας για τη ζωή του ανθρώπου, όπως η προάσπιση των αναπαραγωγικών και σεξουαλικών δικαιωμάτων, η αναπαραγωγική υγεία και η πρόληψη των σεξουαλικών νοσημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της λοίμωξης HIV.

Η διεύθυνση, ο σύλλογος διδασκόντων και οι μαθητές της Γ΄λυκείου 

ευχαριστούμε την κα Καρολίνα Ακινόσογλου και τον κ. Παύλο Πετρίδη

για την πραγματοποίηση της επιτυχημένης δράσης.

 

Πρόγραμμα EUROSCOLA

Η μαθήτρια της Γ΄λυκείου του σχολείου μας , Ευφροσύνη Τριανταφυλλοπούλου, συμμετείχε στις 15 Δεκεμβρίου 2017  στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EUROSCOLA, που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Μέλος της ομάδας των 24 μαθητών από τη Β΄και Γ΄λυκείου σχολείων της Δυτικής Ελλάδος, μας περιέγραψε με ενθουσιασμό τις εντυπώσεις της:

«Η εμπειρία του euroscola ήταν πρωτόγνωρη και συνάμα μοναδική. Μέσα σε τρεις περιεκτικές ημέρες κατορθώσαμε να γνωρίσουμε συνομηλίκους τόσο από την Δυτική Ελλάδα όσο και από ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και να βρεθούμε στις θέσεις των ευρωβουλευτών, ως μελλοντικοί πολίτες και νέοι με προβληματισμούς. Μας δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσουμε απόψεις αλλά και να διατυπώσουμε απορίες για επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη, από την σκοπιά των μαθητών. Πήραμε, ταυτόχρονα, μια γεύση από την νοοτροπία των γειτονικών μας λαών, δείχνοντας κατανόηση στην διαφορετικότητα, ανακαλύπτοντας, όμως, και την ομοιότητά μας. Υπάρχουν λαοί που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα από τα δικά μας, για αυτό και δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε κλείνοντας τα μάτια και τα αφτιά μας στις δυσχέρειες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών λαών. Αυτό που χρειάζεται είναι να επιδείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη, σεβασμό και κατανόηση, αξίες πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Ο πατρινός συγγραφέας ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΓΑΡΑΣ επισκέφθηκε το 5ο ΓΕΛ

 

Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω το φίλο ΚΩΣΤΑ ΛΟΓΑΡΑ που είχε την καλοσύνη να έλθει στο σχολείο και να μας μιλήσει για τον ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ έτσι, όπως μόνο αυτός ξέρει….

Καλτσάς Δημήτρης

Λίγο πριν τη λήξη των μαθημάτων, παραμονές Χριστουγέννων και συγκεκριμένα την Παρασκευή 22-12-2017, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να αποχαιρετίσουν τη χρονιά μαζί με τον εξαιρετικό συνάδελφο, συμπολίτη ΚΩΣΤΑ ΛΟΓΑΡΑ, να διαβάσουν αποσπάσματα από το έργο του μεγάλου συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, και να «ακούσουν» τις σκέψεις του προσκεκλημένου μας και να προβληματιστούν γύρω από το πνεύμα των Χριστουγέννων.

«Δεν είναι ο χρόνος που περνάει
Ό, τι έχει απομείνει απ’ το πνεύμα των χριστουγεννιάτικων γιορτών – δηλαδή ελάχιστα, αφού η κοινωνική μετάλλαξη είναι σχεδόν σαρωτική — ό, τι τέλος πάντων έχει απομείνει, διασώζεται στη μνήμη απ’ τα παιδικά κυρίως χρόνια.
Ή, από τα διαβάσματά μας στον Παπαδιαμάντη. Ο περιθωριακός αυτός κοσμοκαλόγερος έχει χαράξει στο μυαλό χριστουγεννιάτικες εικόνες, έχει ψιθυρίσει πλάγιους ήχους κατανυκτικούς στ’ αυτί μας, έχει εμφυσήσει μέσα μας, έστω και σαν ιδέα, τη λιτότητα και την ουσία της γιορτής, τόσο που ούτε κατ’ ελάχιστον δεν το ’χουν καταφέρει πάμπολλοι επαγγελματίες-αντιπρόσωποι του «θείου». Ίσα ίσα.
Οι ευφρόσυνοι ρυθμοί των Χριστουγέννων, βλέπετε, δεν είναι θέμα πίστης ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. Όχι μόνον. Όλες οι φωτεινές παραμυθίες έχουν μια διάσταση ποιητική, που όμως θέλει το βλέμμα ενός αλαφροΐσκιωτου — σαν τον Παπαδιαμάντη, λόγου χάρη– για να αποκαλυφθεί• απαιτεί τη γενναιοδωρία της δικής του γλώσσας για να καταγραφεί η γοητεία των πραγμάτων.
Μιλάω για το ύφος της γιορτής, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και την αύρα / που αποπνέει. Δεν ξέρω, αλήθεια, τι θα ήσαν τα Χριστούγεννα, το κατ’ εμέ, χωρίς εκείνη τη φτωχή «Σταχομαζώχτρα» του, δίχως την συγκινητική επιστροφή τού ξενιτεμένου του «Αμερικάνου», χωρίς την εναγώνια προσπάθεια των ψαράδων του να φτάσουνε με χιονοθύελλα στο «Χριστό στο Κάστρο». Όλους τους ταπεινούς του ήρωες, τους παρίες, τους παραγκωνισμένους και μαζί ονειροπόλους, τους φωτισμένους με τα «Φώτα του τα Ολόφωτα».
Όσοι, νωρίς νωρίς, προλάβαμε να συγχρωτιστούμε με τον μεγαλειώδη αυτόν «μικρόκοσμο» του Παπαδιαμάντη και να εξοικειωθούμε με το γλωσσικό του σύμπαν, ήμασταν τυχεροί. Γιατί ο κόσμος του, σαν ύφος και σαν ήθος εννοώ, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Το ξέρω ότι όλα αλλάζουν και τίποτα δε μένει ίδιο. (Πριν κάποια χρόνια βγαίναν παιδιά με τρίγωνα και λέγανε τα κάλαντα, αργότερα με μαγνητόφωνα, φέτος δεν αποκλείεται να στηθούν επιχειρήσεις, κατά το πρότυπο των Βατοπεδινών, και να τα λένε με το κινητό. Να παίρνεις λόγου χάρη μήνυμα «Στείλε τώρα : Χριστός γεννάται, κενό, το όνομά σου, κάλαντα, στο 4444. Χρέωση, δέκα ευρώ τα 30 δευτερόλεπτα. Προσφορά η ‘Άγια νύχτα’, σε ring tone και real (estate) tone» )
Όμως, ακόμα κι έτσι, μιαν ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι σου τη θέλεις, μέρες που ’ναι. Την αποζητάς, έστω και για αλλαγή. Πώς είναι απαραίτητα τα σκηνικά στο Θέατρο, οι φωτισμοί για να σε πάρει η παράσταση στον κόσμο της και να σε πάει; Έτσι και με τις γιορτές: το φωτισμένο δέντρο, η μουσική, γεύσεις χριστουγεννιάτικες, ένα δυο βιβλία, οι δικοί σου άνθρωποι. Και σαν θολές εικόνες να ’ρχονται οι μορφές κι οι εποχές των παιδικών μας χρόνων – αρμοί ζωής και ερείσματα του καθενός μας.
Γι’ αυτό θαρρώ πως είναι πράξη ψυχικής αυτοχειρίας ν’ ανοίγεις τηλεόραση αυτές τις μέρες και να ορμούν στο σπίτι σου όλες οι καρναβαλικές φιγούρες της ΤιΒι, μετατρέποντας τις χριστουγεννιάτικες γιορτές σε εβδομάδα αποκριάς. Ν’ ακούς την τεχνηέντως τροφοδοτημένη ευφορία τους, τα ανόητα χαχανητά τους ή να βλέπεις λαγουδάκια της Μυκόνου ντυμένα Αι Βασίληδες με κλάρες γκυ στα πιο βαθιά τους ντεκολτέ.
Ποτέ, ποτέ, το κατ’ εμέ, δεν αφήνω τέτοιες μέρες να περάσουν το κατώφλι μου οι τσιριχτές φωνίτσες τους, η ευνουχισμένη αισθητική τους, η γελοία αντίληψη του κόσμου τους.
Γιατί, δεν είναι ο χρόνος που περνάει, κι η ζωή μαζί του. Όχι. Είναι που την αφήνουμε έρμαιο στα χέρια τους. Που την εμπιστευόμαστε άκριτα στα πιο φτηνά τους γούστα και σε ισοπεδωτικές επιλογές• ενώ αντίδοτο, το πλέον ισχυρό, ο λόγος τού Σκιαθίτη.
Μ’ αυτά και τ’ άλλα, τελικά, τα καθημερνά κερδίζεται ο χρόνος μας ή χάνεται. Καλή χρονιά.»

Κώστας Λογαράς

(Επιφυλλίδα, εφ. ΤΑ ΝΕΑ , 24/12/2008)
Αύριο με υγεία. Χρόνια Πολλά.

 

Μαθητές – Ενεργοί πολίτες και εθελοντισμός, ο δικός μας πολιτισμός….

Χριστούγεννα με την Κιβωτό της Αγάπης & για την Κιβωτό της Αγάπης!

Οι μαθητές  της εθελοντικής  μας ομάδας συνεχίζουν και φέτος την εθελοντική τους  προσφορά στα πλαίσια των προγραμμάτων:

 Αγωγής Υγείας: ΜΑΘΗΤΕΣ-ΕΦΗΒΟΙ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ & Πολιτιστικών: ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ

 

  • Συμμετείχαν μαζί με τα παιδιά της Κιβωτού σε μια πολύ όμορφη  και συγκινητική Χριστουγεννιάτικη Γιορτή που πραγματοποιήθηκε στην Κιβωτό της Αγάπης, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 στον κατάμεστο χώρο εκδηλώσεων της Κιβωτού
  • και διοργάνωσαν, την  Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου από τις 9:30  το πρωί, με την υποστήριξη του συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, Χριστουγεννιάτικο Παζάρι  και ο  χώρος της Βιβλιοθήκης του  σχολείου  μας ζωντάνεψε και γέμισε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και χαμόγελα.
  • Απέδειξαν  εμπράκτως το σεβασμό τους στην διαφορετικότητα και την αναγκαιότητα της προσφοράς και της αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο.

Για να μπορούμε να  οραματιζόμαστε  μια κοινωνία ανθρώπων για ανθρώπους, να  μάθουμε  να συνυπάρχουμε  αρμονικά και με σεβασμό προς τον συνάνθρωπο!

Ευχαριστούμε   για τη συμβολή τους στην επιτυχία του  παζαριού μας , το σύλλογο Γονέων,τα παιδιά και τους συναδέλφους του 5 ου ΓΕΛ καθώς και τα παιδιά και τους συναδέλφους του 4ου Γυμνασίου για την προσφορά τους!

ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛA TA ΠΑΙΔΙΑ  !!!!!

                                      Υπεύθυνη εκπαιδευτικός :  Σοφία Σιδέρη