Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο CERN

Cern 18-24 Ιανουαρίου 2020 – 1η επίσκεψη

Το σχολείο μας ανταποκρινόμενο στην επιθυμία των μαθητών μας για μάθηση και ενημέρωση, πάνω σε επιστημονικά θέματα που αφορούν τις θετικές επιστήμες, οργάνωσε και υλοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών της Γενεύης, CERN.

Την οργάνωση της εκδρομής ανέλαβε και υλοποίησε ο κ. Ζιάζιαρης Γιάννης , φυσικός στο σχολείο μας, και με συνοδούς την κ. Σταματελάτου Αλεξάνδρα, διευθύντρια του 5 ου ΓΕΛ, την κ. Σαλούστρου Ελεάνννα, βιολόγο και τον κ. Φελούκα Χρήστο, φιλόλογο και 44 μαθητές και μαθήτριες από τις τρεις τάξεις του λυκείου, είχαν την μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν ένα παγκοσμίου φήμης επιστημονικό κέντρο.

Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν από Έλληνες ερευνητές στους επισκέψιμους χώρους του ερευνητικού κέντρου, όπου και ενημερώθηκαν για τα πειράματα που διενεργούνται σε αυτό, αλλά και τους στόχους του. Μέσα στους στόχους του CERN είναι η προώθηση της γνώσης για τον κόσμο γύρω μας  π.χ. τα μυστικά του Big Bang … πώς ήταν η ύλη στα πρώτα λεπτά της ύπαρξης του Σύμπαντος, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για επιταχυντές και ανιχνευτές, η πληροφορική- το Web και το GRID, η ιατρική διάγνωση και θεραπεία, η εκπαίδευση και κατάρτιση επιστημόνων και μηχανικών του αύριο.

Η εκπαιδευτική εκδρομή είχε διάρκεια 6 ημέρες, από 18-24 Ιανουαρίου 2020, στην διάρκεια των οποίων οι μαθητές και οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να  πραγματοποιήσουν και άλλες επισκέψεις – περιηγήσεις.

Συγκεκριμένα, στο ιστορικό κέντρο του Μιλάνο, στον Καθεδρικό Ναό (Duomo di Milano), στην  Πιάτσα ντελ Ντουόμο και στη

Σκάλα του Μιλάνο, στην Ιταλία

      

Στο ξακουστό  χειμερινό θέρετρο Σαμονί (Chamonix- Mont Blanc) στη Γαλλία, όπου το 1924 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες, οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με το θέαμα των χιονισμένων Άλπεων και είχαν την ευκαιρία να χαρούν το παιχνίδι με το χιόνι στις πλαγιές του Λευκού Όρους (Mont Blanc).

Στην Λωζάνη τη γραφική πόλη της Ελβετίας, χτισμένη αμφιθεατρικά στις όχθες της λίμνης Λεμάν (Lac Leman) , οι μαθητές επισκέφτηκαν το ξακουστό Πολυτεχνείο της, όπου και περιηγήθηκαν σε χώρους του, στην εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του και συνομίλησαν με Έλληνες μεταπτυχιακούς ερευνητές.

Στην πόλη της Λωζάνης οι μαθητές μας επισκέφτηκαν και το Ολυμπιακό μουσείο όπου φιλοξενούνται μόνιμα και προσωρινά εκθέματα σχετικά με τους αγώνες και με το πνεύμα του ελληνικού ολυμπισμού.Το Ολυμπιακό Μουσείο περιβάλλεται από ένα πάρκο που περιέχει μεγάλο αριθμό έργων τέχνης σχετικά με τον αθλητισμό και είναι χτισμένο με υπέροχη θέα στη λίμνη Λεμάν.

   

Τέλος στην πόλη της Γενεύης , εκτός από την ξενάγηση στους χώρους του CERN,δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να περπατήσουν στους δρόμους της  με τα εντυπωσιακά κτήρια, να θαυμάσουν τον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου στην παλιά Πόλη και να νιώσουν την  ατμόσφαιρα και τον παλμό ενός πανευρωπαϊκού και πολυπολιτισμικού τόπου.

Η εκδρομή μέσα από τα μάτια των μαθητών:

Η εκπαιδευτική εκδρομή στο CERN ήταν πραγματικά μία μοναδική εμπειρία που αδιαμφισβήτητα διεύρυνε τους ορίζοντές μου και μου χάρισε γνώσεις και πνευματικά εφόδια. Περάσαμε όλοι υπέροχα στα πλαίσια ενός προγράμματος με ενδιαφέρουσες επισκέψεις στην Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, επισκέψεις που μου έδωσαν τη δυνατότητα να συλλέξω πληροφορίες τόσο για τους πολιτισμούς άλλων χωρών όσο και για τις φυσικές επιστήμες.

Μυρτώ Π.  μαθήτρια Β΄Λυκείου

Ήταν ένα ταξίδι εφοδιασμένο με νέες εικόνες και αξέχαστες εμπειρίες, το οποίο περιμέναμε πολύ καιρό! Από κάθε περιοχή που επισκεπτόμασταν κερδίζαμε πολλές και ευχάριστες αναμνήσεις, αλλά ιδίως από το CERN που αποτέλεσε ένα από τα καλύτερα στιγμιότυπα της εκδρομής!

 Αγγελική Σ. μαθήτρια Β΄Λυκείου

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη με νέες εικόνες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες! Γνώρισα διαφορετικούς πολιτισμούς και έλαβα πολλές γνώσεις όσον αφορά το κέντρο πυρηνικής φυσικής CERN. Θα το ξανάκανα αν είχα την ευκαιρία!

Χρυσιάννα Σ. μαθήτρια Β΄Λυκείου

Η ευκαιρία που μου δόθηκε μέσα από το σχολείο για να επισκεφτώ το CERN, ήταν μοναδική και συνάμα αξέχαστη εμπειρία! Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις από κοντά το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών, να μαθαίνεις για το κάθε πείραμα και να παρατηρείς τα πολύπλοκα μηχανήματα, που με λεπτομέρεια έχουν κατασκευαστεί! Επίσης ήταν όλοι πολλοί φιλόξενοι και ήταν όλοι διατεθειμένοι να μας απαντήσουν σε οποιαδήποτε απορία. Ένα αξέχαστο ταξίδι που θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό μου για πάντα!

Ρόζα Γ. μαθήτρια Α΄Λυκείου

Η επίσκεψη στο CERN ήταν αναμφίβολα μια υπέροχη εμπειρία, η οποία θα μείνει αξέχαστη σε όλους, για πολλούς λόγους! Το γεγονός ότι επισκεφτήκαμε τρεις διαφορετικές χώρες μας βοήθησε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να συναντήσουμε άλλους πολιτισμούς. Ο χώρος στο CERN ήταν ιδιαίτερα προσεγμένος και τα μηχανήματα εντυπωσιακά! Πιστεύω πως αξίζει να συμμετέχουν σε αυτή την εκδρομή όσοι μαθητές έχουν την δυνατότητα, καθώς είναι μια μοναδική εμπειρία!

Μαρία Κ. μαθήτρια Α΄Λυκείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *