Ένταξη στο πρόγραμμα Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 27/1/2023, Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, το σχολείο μας επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Συμμετείχαν 151 μαθητές από την Α’ και την Β’ Λυκείου, στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του προγράμματος EPAS- Σχολείο πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο συμμετέχει το 5ο ΓΕΛ Πατρών.

Τα παιδιά πληροφορήθηκαν για τα γεγονότα, είδαν πρωτότυπα ιστορικά αρχεία και άκουσαν βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες επιζώντων της Σφαγής των Καλαβρύτων, μιας από τις πλέον σκοτεινές σελίδες της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας ώστε να αποζητούν το φως της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας στη ζωή τους. Είχε προηγηθεί προβολή ταινίας-ντοκυμαντέρ για τα γεγονότα του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου και τον αντίκτυπό τους στο σχολείο μας.

Την εκπαιδευτική επίσκεψη συνόδευσαν οι καθηγητές/-τριες κ.κ. Δαβάνου Βασιλική, Μανιάτη Χριστίνα, Μανωλοπούλου Σοφία, Πανταζοπούλου Ελένη, Σαλούστρου Ελεάννα, Σαμπαζιώτης Μιχάλης, Φελούκας Χρήστος, Χατζήπαπα Μαριάννα, Μουτάφης Χρήστος.

« από 2 »


Στις 19 Ιανουαρίου 2023, στο πλαίσιο δράσεων για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των μαθητών του σχολείου μας για το Ολοκαύτωμα και άλλες τραυματικές μνήμες γεγονότων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, έγινε εισήγηση στους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα EPAS αλλά και σε εθελοντές υποψήφιους Junior Ambassadors από τους καθηγητές/-τριες και υποψήφιους Senior Ambassadors, κ.κ. Μουτάφη Χρήστο,  Δαβάνου Βασιλική και Χατζήπαπα Μαριάννα.

Ακολούθησε προβολή της ταινίας-ντοκυμαντέρ «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» που περιλαμβάνει ένα ψηφιακό Αρχείο με 93 συνεντεύξεις Ελληνίδων και Ελλήνων μαρτύρων από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα.

Στους μάρτυρες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, αντιστασιακοί, επιζώντες αντιποίνων και μαζικών σφαγών, καθώς και καταναγκαστικοί εργάτες στη Γερμανία.  Οι βιωματικές συνεντεύξεις καταγράφουν τις εμπειρίες τους σχετικά με την καθημερινότητα της Κατοχής, τη διαφυγή, τις διώξεις των Εβραίων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα “αντίποινα”, τις μαζικές δολοφονίες και την Αντίσταση. Οι αναφορές προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Κάποιες από τις συνεντεύξεις διενεργήθηκαν στο Ισραήλ και στο Βερολίνο.

Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές όπου καταγράφηκαν οι εντυπώσεις και οι παρατηρήσεις τους. Την Τρίτη 29/11/2022 πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο σχολείο μας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι έφηβοι Ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις και τους σκοπούς του προγράμματος της Ευρωβουλής καθώς και να θέσουν τα ερωτήματά τους στους υπεύθυνους συνδέσμους της χώρας μας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολούθησε διαδικτυακό κουίζ, στο οποίο οι μαθητές μας, σε ομάδες, επικύρωσαν τις γνώσεις τους για την ιστορία και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ ταυτόχρονα διεκδίκησαν την πρωτιά στο σχετικό παιχνίδι γνώσεων.ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Δύο μαθητές και μία εκπαιδευτικός του 5ου ΓΕ.Λ. Πατρών συμμετείχαν στην Ημερίδα Νέων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Στρασβούργο), στις 14 Δεκεμβρίου 2022.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος EPAS (European Parliament Ambassador School) που έχει αναλάβει το 5ο ΓΕ.Λ. Πατρών, και με την ευγενή υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα EPAS αφορά στην πραγματοποίηση στο σχολείο δράσεων που προωθούν τις αξίες και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 200 σχολεία από όλη την Ελλάδα, και δώδεκα μαθητές από το 5ο ΓΕ.Λ. Πατρών.

Οι μαθητές Μαλάμης Σωτήρης (Γ2) και Παναγόπουλος Σωτήρης (Γ2), και η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας Δαλαμήτρου Μαρία μετέβησαν στο Στρασβούργο όπου, με τη φροντίδα των διοργανωτών του προγράμματος EPAS, ξεναγήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο και στον τρόπο λειτουργίας του, παρακολούθησαν την τελετή απονομής του βραβείου Sakharov στον Ουκρανικό λαό και συνομίλησαν με ομότιμούς τους από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.  Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και συμμετείχαν σε παιχνίδια ρόλων μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.  Στον ελεύθερο χρόνο, ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου.

Συγχαρητήρια στους μαθητές για τη θερμή ανταπόκρισή τους στις δράσεις του προγράμματος.  Ευχαριστούμε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα για τη διοργάνωση της εκδρομής.

Δείτε το σχετικό άρθρο στον τοπικό Τύπο!Το σχολείο μας είναι ένα από τα εκατό επιλεγέντα σχολεία για εισδοχή στο πρόγραμμα:

«Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

για τη σχολική χρονιά 2022-2023.

European Parliament Ambassador School Programme

Η επιλογή του σχολείου μας έγινε μετά από ένα αριθμό ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής που ξεπέρασαν τις 240. Αυτό σημαίνει πως περισσότερα από τα μισά σχολεία που έκαναν αίτηση για εισδοχή στο πρόγραμμα δεν έγιναν δυστυχώς  δεχτά.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016 με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Σκοπός του Προγράμματος είναι η αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό και τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στη διαμόρφωση του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθούν στο σχολείο μας ποικίλες δράσεις γύρω από τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η επιτυχής αξιολόγηση των δράσεων στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα επιφέρει στο σχολείο τον τίτλο του “Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την απαρχή μίας στενότερης σχέσης των μαθητών μας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την επόμενη σχολική χρονιά.

Μία ομάδα που θα αποτελείται από 6 καθηγητές (Χατζήπαπα Μαριάννα Φιλόλογος, Σαλούστρου Ελεάνα Βιολόγος, Δαβάνου Βασιλική Μαθηματικός – Πληροφορικής, Δαλαμήτρου Μαρία Αγγλικής Φιλολογίας, Μουτάφης Χρήστος Φιλόλογος, Καλτσάς Δημήτριος Κοινωνιολόγος) και από 12 μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου, και με ισάριθμη συμμετοχή των δύο φύλων, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα του 5ου ΓΕ.Λ.

Τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *