Ένταξη στο πρόγραμμα Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκδήλωση προσομοίωσης της λειτουργίας της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στις 27/2/2024, το σχολείο μας, έλαβε μέρος σε μια προσομοίωση της λειτουργίας της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την Έμφυλη Βία και τα Γυναικεία Δικαιώματα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση, κατά γενική ομολογία, και οι μαθητές μας, έλαμψαν με το μεστό λόγο και την παρρησία τους στη συζήτηση που ακολούθησε τις εισηγήσεις όλων των σχολικών αντιπροσωπειών. Την εκδήλωση οργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης με τα σχολεία του Ευρωπαϊκού προγράμματος, 5ο Γενικό Λύκειο Πατρών, Επαγγελματικό Λύκειο Κάτω Αχαΐας, 13ο Γενικό Λύκειο Πατρών, Γυμνάσιο Ρίου, ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου, Γενικό Λύκειο Βούναργου Ηλείας και Ιδιωτικό Λύκειο Θεμέλιο.

Στη δράση συμμετείχαν 100 περίπου μαθητές και φυσικά οι Junior Ambassadors αλλά και οι Senior Ambassadors του σχολείου μας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Έρευνας Δυτικής Ελλάδας, κ. Τάκης Παπαδόπουλος και η εκπρόσωπος του Europe Direct Δυτικής Ελλάδας, κ. Μαρία Βουτσινά.

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Έλενα Κουντούρα, μέλος της επιτροπής της Ε.Ε. για τα γυναικεία δικαιώματα και εισηγήτρια της νέας νομοθεσίας της Ένωσης για τη Γυναίκα, παρενέβη με εισήγησή της, τονίζοντας την ανάγκη για περεταίρω νομοθετική θωράκιση της έμφυλης ισότητας και τόνισε την αναγκαιότητα της συμμετοχής όλων αλλά ιδιαίτερα των νέων στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών αλλά και όλων όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση στο θέμα της έμφυλης βίας και των διακρίσεων σε βάρος της Γυναίκας αλλά και την εξοικείωση των μαθητών με τους πολιτικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάπτυξη της πολιτικής τους συνείδησης και την βελτίωση των συμμετοχικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων τους.

Στο τέλος της συνεδρίασης, συντάχθηκε ψήφισμα, το οποίο θα αποσταλεί στους αρμόδιους εθνικούς φορείς αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε.  όπου προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των Γυναικών και την αλλαγή της νοοτροπίας απέναντι στην Έμφυλη Βία.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος-EPAS, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας ως σχολείο-Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η εκδήλωση στον τοπικό τύπο: Πελοπόννησος,  Tempo24The Best


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Το 5ο Γενικό Λύκειο Πατρών, συμμετείχε με επιτυχία στο 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με θέμα τη «Θέση της Γυναίκας στην Αρχαία Αθήνα και τη Ρώμη».

Οι μαθητές του σχολείου μας, επίσης, ξεναγήθηκαν σε τοπόσημα παγκόσμιας πολιτιστικής ακτινοβολίας στη Ρώμη και επισκέφθηκαν το Βατικανό.

Προηγουμένως γνώρισαν τη Νάπολη και ξεναγήθηκαν στην Πομπηία ενώ η περιήγησή μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην καστροπολιτεία του κρατιδίου του Αγίου Μαρίνου.

Η συμμετοχή του σχολείου μας στο συνέδριο της Ρώμης αποτελεί μέρος των δράσεων για τη Φυλετική Ισότητα, άξονα του Ευρωπαϊκού προγράμματος European Parliament Ambassador School.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν.

Την εισήγηση στο συνέδριο επιμελήθηκαν οι καθηγητές και οι καθηγήτριες:

Χρήστος Μουτάφης, Φιλόλογος Ελεάννα Σαλούστρου, Βιολόγος Βασιλική Δαβάνου, Μαθηματικός-Πληροφορικής Χρήστος Φελούκας, Φιλόλογος.


Νέοι Junior European Parliament Ambassadors

Οι νέοι Junior European Parliament Ambassadors της Α΄ Λυκείου του σχολείου μας είναι πλέον έτοιμοι να αναλάβουν δράση!
Η διαδικασία επιλογής τους ολοκληρώθηκε, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των μαθητριών και των μαθητών του σχολείου μας, για να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ευρωκοινοβουλίου- EPAS, μέσα από μια διασκεδαστική όσο και παιδαγωγική δράση.
Οι μαθητές κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κλιματική αλλαγή, άξονες ενδιαφέροντος της Ευρωβουλής.
Τα παιδιά με την καλύτερη τελική βαθμολογία, έχουν ήδη πάρει θέση στα έδρανα ανάμεσα σε όλους τους εφήβους Ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι τέσσερις νέοι Junior European Parliament Ambassadors του 5ου ΓΕΛ Πατρών είναι οι:
Γεροπούλου Χριστίνα
Γαλανού Ασπασία
Τρανταφυλλόπουλος Φώτιος- Παναγιώτης
Σαμαρτζής Παναγιώτης
Η παιδαγωγική ομάδα του EPAS του σχολείου μας συγχαίρει όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους (και ιδιαίτερα τους επιλεχθέντες). Η δημοκρατία είναι μια ενεργή και συμμετοχική διαδικασία, κάθε ημέρα, για όλους τους πολίτες της Ευρώπης.


Erasmus Days 2023: Το logo του προγράμματος Erasmus+ σχολείου μας “Point of EU”

H εβδομάδα 9 έως 14 Οκτωβρίου είναι εβδομάδα Erasmus και όλα τα σχολεία γιορτάζουν τις δικές τους Erasmus Days.

To σχολείο μας διοργάνωσε μαθητικό διαγωνισμό σχεδιασμού του λογότυπου που θα συνοδεύει το εγκεκριμένο σχέδιο Erasmus+ του σχολείου μας με τίτλο:

“Point of EU: Ενισχύοντας την Ευρωπαϊκή Ταυτότητα, Κατανοώντας τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα”.

Οι μαθήτριες και μαθητές ανταποκρίθηκαν καταθέτοντας περισσότερα από δεκαπέντε σχέδια για αξιολόγηση.

Τα σχέδια αξιολογήθηκαν ανώνυμα από την παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ του σχολείου και η βαθμολογία ανέδειξε δύο νικήτριες, μαθήτριες και οι δύο της Α Λυκείου.  Οι μαθήτριες θα ταξιδέψουν την επόμενη σχολική χρονιά στην Πολωνία, για να διεκπεραιώσουν με μαθητές του Λυκείου Ogólnokształcące στην Κρακοβία δραστηριότητες σχετικές με τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επισκεφτούν το Άουσβιτς.

Την ομάδα τους θα πλαισιώνουν δέκα επιπλέον μαθήτριες/μαθητές όλων των τάξεων, που θα επιλεγούν βάσει ορισμένων κριτηρίων, δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί των μαθητών και δύο εκπαιδευτικοί που θα πραγματοποιήσουν ετεροπαρατήρηση εργασίας στο ίδιο Λύκειο.

Η Γεροπούλου Χριστίνα (Α1) σχεδίασε ψηφιακά το logo που επιλέχτηκε πρώτο:

“Μέσω του συγκεκριμένου διαγωνισμού μού δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψω στην Πολωνία με το πρόγραμμα Erasmus.  Δεν έχουν όλα τα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν και να κάνουν μάθημα με παιδιά από άλλη χώρα.  Είναι σπουδαίο να μαθαίνεις τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα άλλων λαών.  Ταυτόχρονα, θα εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ θα μιλήσουμε για τα δικαιώματα των ανθρώπων, ένα θέμα που μας αφορά όλους”.  Η Χριστίνα λέει πως σχεδίασε το logo με τρόπο ώστε αυτό να αντικατοπτρίζει τη συνεργασία των λαών, τα δικαιώματα και την ελευθερία.

Η Εμμανουέλα Λουκατάρη (Α1) σχεδίασε στο χέρι τη δική της πρόταση για logo:

“Αυτή η εκπαιδευτική εκδρομή στην Κρακοβία και στο Άουσβιτς θα μου προσφέρει αρκετές γνώσεις και κατά κύριο λόγο παραπάνω πληροφορίες για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Είμαι ενθουσιασμένη που μέσα από μία ζωγραφιά που έκανα θα καταφέρω να πάω στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus.  H ζωγραφιά απεικονίζει μια πυξίδα η οποία δείχνει προς το μέλλον της Ευρώπης.  Δηλαδή ότι πρέπει να κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και να σεβόμαστε το παρελθόν”.

 

 

 

 

Ευχαριστούμε όλες/-ους τις μαθήτριες/τους μαθητές για τη θερμή συμμετοχή τους.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *