Ένταξη στο πρόγραμμα Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Σάββατο 30-3-2024, δύο ομάδες μαθητριών/των του σχολείου μας συμμετείχαν στο:

1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΓΕΛ ΡΙΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ της Δ.Δ.Ε. ΑΧΑΙΑΣ, της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και του ΠΕ.ΚΕ.Σ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

με θέμα: “ΝΕΡΟ, ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.”

Μια διαθεματική προσέγγιση της σημασίας και της διαθεσιμότητας του νερού διαχρονικά και της αναγκαιότητας ορθολογικής διαχείρισής του.
Η ημερίδα περιλάμβανε τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
Ι. Διαθεσιμότητα του νερού και βιώσιμες διαχειριστικές πρακτικές.
ΙΙ. Νερό και Πολιτισμοί (Παρελθόν παρόν, μέλλον)
ΙΙΙ. Ποιότητα νερού και Παγκόσμια Υγεία
IV. Οικολογικό αποτύπωμα της χρήσης του νερού

Εκτός από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των κεντρικών ομιλητών:

Παπαθεοδώρου Γεώργιος (Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Παν. Πατρών)
Βανταράκης Απόστολος (Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Παν. Πατρών)
Ζαγγανά Ελένη (Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του Παν. Πατρών)
Καζάκης Νεραντζής (Επ. Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Παν. Πατρών

πάνω στις παραπάνω θεματικές ενότητες, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και πολλές μαθητικές δημιουργίες- αφίσες! Μαθητικές ομάδες από σχολεία της Αχαΐας και όχι μόνο, συμμετείχαν στην ημερίδα με παρουσίαση Αφίσας.

Η πρώτη ομάδα του σχολείου μας με τις μαθήτριες:

Κουτσιούκη Αγγελιάνα και Τρίχα Χριστίνα, της Γ΄ Λυκείου και Παπαδημητροπούλου Παναγιώτα, Παπαδογεωργοπούλου Χρύσα, Τασσοπούλου Βασιλική της Β΄Λυκείου

Υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους, Σαλούστρου Ελένη ΠΕ 04.04, Δαβάνου Βασιλική ΠΕ 03- ΠΕ 86 και Μουτάφη Χρήστο ΠΕ02, δημιούργησαν και παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους την Αφίσα τους με θέμα:

ΝΕΡΟ: ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ
Διψάμε για… απαντήσεις!!!

Η δεύτερη ομάδα με αποκλειστικά μαθήτριες της Α΄ Λυκείου και συγκεκριμένα τις :

Κανελλοπούλου Βασιλική, Κατριμπούζα Θεοδώρα, Κόκκα Αδαμαντία, Μπαλάση Γιολάντα, Μπερδένη Νικολέτα, Παναγιωτοπούλου Κατερίνα, Σπηλιωτοπούλου Ελένη

Υπό την επίβλεψη των καθηγητριών τους : Πετροπούλου Σταυρούλα ΠΕ02, Γιαννοπούλου Δήμητρα ΠΕ04.02 δημιούργησαν και παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους την αφίσα τους με θέμα:

«Από τα αρχαία μονοπάτια στις σύγχρονες γραμμές ζωής :ένα ταξίδι μέσα στην ιστορία των ποταμών»

Δείτε στιγμιότυπα από την εκδήλωση:

Ευχαριστούμε την οργανωτική επιτροπή της ημερίδας :
Πιερρή Ευγενία – Διευθύντρια Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αχαΐας
Αντωνοπούλου Ζωή – Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων (ΠΕ02) Δ. Δ. Ε. Αχαΐας
Γαριού Αγγελική – Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών (ΠΕ04) Δ. Δ. Ε. Αχαΐας
Παπαϊωάννου Ιωάννα – Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ. Δ. Ε. Αχαΐας
Αλεξανδροπούλου Αργυρούλα – Διευθύντρια ΓΕΛ Ρίου
Θεοδώρου Αλεξάνδρα – Διευθύντρια Γυμνασίου Ρίου
Κούκη Μαριάνθη – Εκπαιδευτικός ΓΕΛ Ρίου
Μπαλάφα Ευαγγελία – Εκπαιδευτικός ΓΕΛ Ρίου
Καθώς και όλους του μαθητές του ΓΕΛ ΡΙΟΥ για τη φιλοξενία!

1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΓΕΛ ΡΙΟΥ


21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Ημέρα Κατά των Φυλετικών Διακρίσεων

Κατά τη διάρκεια της 30ης της γενικής συνδιάσκεψης στο Παρίσι το 1999, η Unesco υιοθέτησε την πρόταση να ανακηρυχθεί η 21η Μάρτη (εαρινή ισημερία) Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με στόχο να υποστηριχθεί η γλωσσική πολυμορφία μέσω της ποιητικής έκφρασης και να αυξηθούν οι ευκαιρίες να ακουστούν οι γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση.

Καθώς στο 5ο ΓΕ.Λ. Πατρών υπάρχει πολιτιστικό πρόγραμμα που υποστηρίζει ενεργά την ανάγνωση αλλά και συγγραφή ελληνόφωνης και αγγλόφωνης ποίησης (“Λογοτεχνία και Δημιουργική Γραφή”), αποφασίστηκε εκείνη η μέρα να γιορταστεί με την ανάγνωση εκ μέρους των μαθητών μας ποιημάτων από ανθρώπους που έχουν βιώσει τον αποκλεισμό.

Η εκδήλωση που παρουσιάστηκε είχε τίτλο Voices of the Oppressed, και χωριζόταν σε τρεις διακριτές ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα με τίτλο “Η Ποίηση των Καταπιεσμένων”, οι μαθήτριες και μαθητές του προγράμματος διάβασαν, σε ελληνικά και αγγλικά, τα εξής ποιήματα: “Στον Σείριο Υπάρχουνε Παιδιά” του Federico Garcia Lorca, “Τι Πρέπει Να Κάνει Ένας Κάτοικος στη Γάζα Κατά Τη Διάρκεια Μίας Ισραηλινής Αεροπορικής Επιδρομής” του Μοσάμπ Αμπού Τόχα, “Γυφτάκι, Σκέφτονταν, Και Προσπερνούσαν” του Αύγουστου Κορτώ, “I Can’t Breathe” του George Floyd, “Blowin’ In The Wind” / “Αιωρείται Στον Άνεμο”, του Bob Dylan, “Σε Βρίσκει η Ποίηση” του Τίτου Πατρίκιου, “Still I Rise” της Maya Angelou, “Κίτρινα Άστρα” και “Αντιγόνη” της Γιανινά Ντεκουτίτε.  Ήταν μία ευκαιρία για το ακροατήριο να οικειωθεί ποιήματα και ποιητές έξω από τα σχολικά βιβλία, να πληροφορηθεί τις βιογραφίες των ποιητριών και ποιητών πίσω από αυτά και να συναισθανθεί το περιεχόμενο των στίχων με θέμα τον εκάστοτε αποκλεισμό.

Στη δεύτερη ενότητα με τίτλο “Γυναίκες και Ποίηση – Συνομιλία με Δύο Ποιήτριες της Πάτρας”, οι μαθήτριες και μαθητές του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν κάποια ποιήματα των εκπαιδευτικών/ποιητριών Ειρήνη Μπόμπολη (Φιλόλογος, ΓΕ.Λ. Ρίου) και Ελένη Σιγαλού (Φυσικός, Γυμνάσιο Μαζαρακίου), αλλά και να συνομιλήσουν μαζί τους ζωντανά, αφού οι εν λόγω ποιήτριες ήταν προσκεκλημένες στην εκδήλωση και είχαν την καλοσύνη να μας διαθέσουν, νωρίτερα, ποιήματά τους ώστε οι μαθητές να τα μελετήσουν εν όψει της εκδήλωσης.  Διατυπώθηκαν ερωτήματα όπως τα συνέλαβαν οι μαθητές και ανταλλάχθηκαν όμορφες απόψεις για την ποίηση, την αισθητική τη συγκίνηση, την απώλεια, τη λήθη, τη μνήμη, τον χρόνο, τον έρωτα, το τέλος.  Νομίζουμε πως ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της εκδήλωσης αυτές που οι μαθητές απευθύνονταν στις ποιήτριες άμεσα,  αιφνιδιάζοντάς τες με το βάθος και την τόλμη των ερωτήσεων.

Στην τρίτη ενότητα με τίτλο “Η Ποίηση των Μαθητών”, οι μαθήτριες και μαθητές του προγράμματος διάβασαν ποιήματα που έγραψαν οι ίδιες/-ιοι, κυρίως γύρω από τον έρωτα και τον φεμινισμό.  Ήταν σπουδαίο που ακούστηκαν οι στίχοι τους σε όλο το σχολείο, αποδεικνύοντας πως όλοι τελικά, συγγραφείς και αναγνώστες, συμπίπτουμε στα ίδια αγαπημένα θέματα, πως η ποίηση μάς αφορά όλους και μας ενώνει.

Η ποίηση άλλοτε ξεκίνησε ως τραγούδι, και η εκδήλωσή μας τίμησε και αυτή τη μορφή της ποίησης, με μελοποιημένα ποιήματα του Γκάτσου και του Ελύτη που ακούστηκαν από τη μαθήτρια Αγγελική Κώνστα και τη Μουσικό Εκπαιδευτικό Αθηνά Αδαμοπούλου, με τη συνοδεία, στο πιάνο, της Κατερίνας Ρούσσου.

Ρωτούσε κάποτε ο Χαίλντερλιν, “και οι ποιητές, τι χρειάζονται σε έναν μικρόψυχο καιρό;”  Η εκδήλωσή μας ήταν η απάντηση: ήταν, η γιορτή της ποίησης, ένα εναλλακτικό μάθημα γλώσσας και πολιτισμού για τους μαθητές.  Τούς φώτισε διαφορετικά κείμενα, που σέβονται τον άνθρωπο και δη τον καταπιεσμένο, τούς έδωσε τη δυνατότητα να αναμετρηθούν στον διάλογο με δύο σύγχρονες ποιήτριες, αλλά και να απελευθερώσουν την έκφρασή τους δημόσια, μέσα σε μία κοινότητα ενσυναίσθησης και αποδοχής που η τέχνη δημιουργεί.

Το πρόγραμμα “Λογοτεχνία και Δημιουργική Γραφή”, με συντονίστρια εκπαιδευτικό την κα. Δαλαμήτρου Μαρία, η οποία συντόνιζε και την όλη εκδήλωση, και βοηθούς τις εκπαιδευτικούς Ραβαζούλα Παναγιώτα και Πετροπούλου Σταυρούλα, θα ολοκληρώσει τον κύκλο του με τη δημοσίευση πρωτότυπων έργων, ποίησης και διηγήματος, των μαθητών στην εφημερίδα του σχολείου “Κοινωνία Μαθητική”.  Η εφημερίδα μετρά πάνω από τριάντα χρόνια κυκλοφορίας, έχει βραβευθεί και τη συντονίζουν φέτος οι Δημήτρης Καλτσάς (Δ/ντής) και Μιχάλης Σαμπαζιώτης (Υπ/ντής).

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση τις μαθήτριες και τους μαθητές: Βερροίου Βασιλική, Βουκελάτου Βασιλική, Ιωακειμίδη Άρτεμις, Καννελοπούλου Βασιλική, Κατριμπούζα Θεοδώρα, Κόκκα Αδαμαντία, Κουντούρη Ουρανία, Κώνστα Αγγελική, Λαμπίρης Βλάσσης, Λαουρδέκης Αθανάσιος, Λουκατάρη Εμμανουέλα, Μαζαρακιώτης Παναγιώτης, Παπαδημητροπούλου Παναγιώτα, Παρασκευόπουλος Αλέξιος, Σπηλιοπούλου Ελένη.

Η παρουσίαση της ημερίδας έγινε με τρόπο υποδειγματικό και επαγγελματικό από την καθηγήτρια Δαλαμήτρου Μαρία ΠΕ06


Εκδήλωση προσομοίωσης της λειτουργίας της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στις 27/2/2024, το σχολείο μας, έλαβε μέρος σε μια προσομοίωση της λειτουργίας της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την Έμφυλη Βία και τα Γυναικεία Δικαιώματα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση, κατά γενική ομολογία, και οι μαθητές μας, έλαμψαν με το μεστό λόγο και την παρρησία τους στη συζήτηση που ακολούθησε τις εισηγήσεις όλων των σχολικών αντιπροσωπειών. Την εκδήλωση οργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης με τα σχολεία του Ευρωπαϊκού προγράμματος, 5ο Γενικό Λύκειο Πατρών, Επαγγελματικό Λύκειο Κάτω Αχαΐας, 13ο Γενικό Λύκειο Πατρών, Γυμνάσιο Ρίου, ΕΕΕΕΚ Ναυπάκτου, Γενικό Λύκειο Βούναργου Ηλείας και Ιδιωτικό Λύκειο Θεμέλιο.

Στη δράση συμμετείχαν 100 περίπου μαθητές και φυσικά οι Junior Ambassadors αλλά και οι Senior Ambassadors του σχολείου μας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Έρευνας Δυτικής Ελλάδας, κ. Τάκης Παπαδόπουλος και η εκπρόσωπος του Europe Direct Δυτικής Ελλάδας, κ. Μαρία Βουτσινά.

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Έλενα Κουντούρα, μέλος της επιτροπής της Ε.Ε. για τα γυναικεία δικαιώματα και εισηγήτρια της νέας νομοθεσίας της Ένωσης για τη Γυναίκα, παρενέβη με εισήγησή της, τονίζοντας την ανάγκη για περεταίρω νομοθετική θωράκιση της έμφυλης ισότητας και τόνισε την αναγκαιότητα της συμμετοχής όλων αλλά ιδιαίτερα των νέων στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών αλλά και όλων όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση στο θέμα της έμφυλης βίας και των διακρίσεων σε βάρος της Γυναίκας αλλά και την εξοικείωση των μαθητών με τους πολιτικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάπτυξη της πολιτικής τους συνείδησης και την βελτίωση των συμμετοχικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων τους.

Στο τέλος της συνεδρίασης, συντάχθηκε ψήφισμα, το οποίο θα αποσταλεί στους αρμόδιους εθνικούς φορείς αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε.  όπου προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των Γυναικών και την αλλαγή της νοοτροπίας απέναντι στην Έμφυλη Βία.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος-EPAS, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας ως σχολείο-Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η εκδήλωση στον τοπικό τύπο: Πελοπόννησος,  Tempo24The Best

ΕΡΤ NΕWS ΠΑΙΔΕΙΑ


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Το 5ο Γενικό Λύκειο Πατρών από 27/11/23 έως 1/12/23 συμμετείχε με επιτυχία στο 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με θέμα τη «Θέση της Γυναίκας στην Αρχαία Αθήνα και τη Ρώμη».

Οι μαθητές του σχολείου μας, επίσης, ξεναγήθηκαν σε τοπόσημα παγκόσμιας πολιτιστικής ακτινοβολίας στη Ρώμη και επισκέφθηκαν το Βατικανό.

Προηγουμένως γνώρισαν τη Νάπολη και ξεναγήθηκαν στην Πομπηία ενώ η περιήγησή μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην καστροπολιτεία του κρατιδίου του Αγίου Μαρίνου.

Η συμμετοχή του σχολείου μας στο συνέδριο της Ρώμης αποτελεί μέρος των δράσεων για τη Φυλετική Ισότητα, άξονα του Ευρωπαϊκού προγράμματος European Parliament Ambassador School.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν.

Παρακολουθήστε την συμμετοχή-παρουσίαση των μαθητών/τριών μας στο συνέδριο, στο video

Την εισήγηση στο συνέδριο επιμελήθηκαν οι καθηγητές και οι καθηγήτριες:

Χρήστος Μουτάφης, Φιλόλογος Ελεάννα Σαλούστρου, Βιολόγος Βασιλική Δαβάνου, Μαθηματικός-Πληροφορικής Χρήστος Φελούκας, Φιλόλογος.

« από 2 »

Νέοι Junior European Parliament Ambassadors

Οι νέοι Junior European Parliament Ambassadors της Α΄ Λυκείου του σχολείου μας είναι πλέον έτοιμοι να αναλάβουν δράση!
Η διαδικασία επιλογής τους ολοκληρώθηκε, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των μαθητριών και των μαθητών του σχολείου μας, για να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ευρωκοινοβουλίου- EPAS, μέσα από μια διασκεδαστική όσο και παιδαγωγική δράση.
Οι μαθητές κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κλιματική αλλαγή, άξονες ενδιαφέροντος της Ευρωβουλής.
Τα παιδιά με την καλύτερη τελική βαθμολογία, έχουν ήδη πάρει θέση στα έδρανα ανάμεσα σε όλους τους εφήβους Ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι τέσσερις νέοι Junior European Parliament Ambassadors του 5ου ΓΕΛ Πατρών είναι οι:
Γεροπούλου Χριστίνα
Γαλανού Ασπασία
Τρανταφυλλόπουλος Φώτιος- Παναγιώτης
Σαμαρτζής Παναγιώτης
Η παιδαγωγική ομάδα του EPAS του σχολείου μας συγχαίρει όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους (και ιδιαίτερα τους επιλεχθέντες). Η δημοκρατία είναι μια ενεργή και συμμετοχική διαδικασία, κάθε ημέρα, για όλους τους πολίτες της Ευρώπης.


Erasmus Days 2023: Το logo του προγράμματος Erasmus+ σχολείου μας “Point of EU”

H εβδομάδα 9 έως 14 Οκτωβρίου είναι εβδομάδα Erasmus και όλα τα σχολεία γιορτάζουν τις δικές τους Erasmus Days.

To σχολείο μας διοργάνωσε μαθητικό διαγωνισμό σχεδιασμού του λογότυπου που θα συνοδεύει το εγκεκριμένο σχέδιο Erasmus+ του σχολείου μας με τίτλο:

“Point of EU: Ενισχύοντας την Ευρωπαϊκή Ταυτότητα, Κατανοώντας τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα”.

Οι μαθήτριες και μαθητές ανταποκρίθηκαν καταθέτοντας περισσότερα από δεκαπέντε σχέδια για αξιολόγηση.

Τα σχέδια αξιολογήθηκαν ανώνυμα από την παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ του σχολείου και η βαθμολογία ανέδειξε δύο νικήτριες, μαθήτριες και οι δύο της Α Λυκείου.  Οι μαθήτριες θα ταξιδέψουν την επόμενη σχολική χρονιά στην Πολωνία, για να διεκπεραιώσουν με μαθητές του Λυκείου Ogólnokształcące στην Κρακοβία δραστηριότητες σχετικές με τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επισκεφτούν το Άουσβιτς.

Την ομάδα τους θα πλαισιώνουν δέκα επιπλέον μαθήτριες/μαθητές όλων των τάξεων, που θα επιλεγούν βάσει ορισμένων κριτηρίων, δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί των μαθητών και δύο εκπαιδευτικοί που θα πραγματοποιήσουν ετεροπαρατήρηση εργασίας στο ίδιο Λύκειο.

Η Γεροπούλου Χριστίνα (Α1) σχεδίασε ψηφιακά το logo που επιλέχτηκε πρώτο:

“Μέσω του συγκεκριμένου διαγωνισμού μού δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψω στην Πολωνία με το πρόγραμμα Erasmus.  Δεν έχουν όλα τα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν και να κάνουν μάθημα με παιδιά από άλλη χώρα.  Είναι σπουδαίο να μαθαίνεις τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα άλλων λαών.  Ταυτόχρονα, θα εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ θα μιλήσουμε για τα δικαιώματα των ανθρώπων, ένα θέμα που μας αφορά όλους”.  Η Χριστίνα λέει πως σχεδίασε το logo με τρόπο ώστε αυτό να αντικατοπτρίζει τη συνεργασία των λαών, τα δικαιώματα και την ελευθερία.

Η Εμμανουέλα Λουκατάρη (Α1) σχεδίασε στο χέρι τη δική της πρόταση για logo:

“Αυτή η εκπαιδευτική εκδρομή στην Κρακοβία και στο Άουσβιτς θα μου προσφέρει αρκετές γνώσεις και κατά κύριο λόγο παραπάνω πληροφορίες για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Είμαι ενθουσιασμένη που μέσα από μία ζωγραφιά που έκανα θα καταφέρω να πάω στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus.  H ζωγραφιά απεικονίζει μια πυξίδα η οποία δείχνει προς το μέλλον της Ευρώπης.  Δηλαδή ότι πρέπει να κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και να σεβόμαστε το παρελθόν”.

 

 

 

 

Ευχαριστούμε όλες/-ους τις μαθήτριες/τους μαθητές για τη θερμή συμμετοχή τους.

 

 



Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2023

10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Εορτάζοντας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, το σχολείο μας, το 5ο ΓΕΛ Πατρών, επισκέφθηκε το Παμπελοποννησιακό Στάδιο στης πόλη μας, το οποίο εγκαινιάστηκε φιλοξενώντας αγώνες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δείξουν τις ικανότητές τους στα αγωνίσματα αλλά και στους παραδοσιακούς χορούς, αναπόσπαστο κομμάτι των εορτασμών των Ολυμπιακών αγώνων από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Οι Έφηβοι Ευρωβουλευτές του σχολείου μας, παρουσίασαν τις σκέψεις τους στην ολομέλεια των μαθητών για το νόημα των Ολυμπισμού, ως κήρυκες της έναρξης των Αγώνων. Οι Junior Ambassadors προβληματίστηκαν για την μετεξέλιξη του αθλητικού ιδεώδους από την εποχή της ευγενούς άμιλλας και της ανακωχής, στη σύγχρονη εποχή του έντονου ανταγωνισμού και της εμπορευματοποίησης των ολυμπιακών αξιών.

video1, video2, video3, video4, video5,video6 , video7, video8   

 



5ο Γενικό Λύκειο Πατρών

Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το σχολείο μας αξιολογήθηκε ως Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο νόμο Αχαΐας

για το Έτος 2022-2023 λαμβάνοντας υψηλή βαθμολογία.

Ήταν μια επιβράβευση για μια σειρά δράσεων και επισκέψεων των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας με θεματικούς άξονες την κατοχύρωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την άρση των κοινωνικών αποκλεισμών και των διώξεων, με ιστορικό παράδειγμα το Ολοκαύτωμα και την ευαισθητοποίηση για τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής.

Από την επίσκεψη στο κέντρο Ατομικών Ερευνών στο Cern της Ελβετίας, μέχρι τη συμμετοχή στις εργασίες της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο της Γαλλίαςκαι τη βιωματική επίσκεψη στο Νταχάου της Γερμανίας,  οι μαθητές/Έφηβοι Ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν σε ημερίδες, συμμετείχαν σε ξεναγήσεις και παρουσίασαν εργασίες που αφορούν τους στόχους της Ενωμένης Ευρώπης ενώ οραματίστηκαν ένα πιο αισιόδοξο μέλλον, μέσα από την κατανόηση και την αποδοχή των ιδιαιτεροτήτων όλων των λαών αλλά και την στόχευση στην κοινή ευημερία.

Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συνδέσμου του στην Ελλάδα, με συγκεκριμένα κριτήρια.

Η ομάδα εκπαιδευτικών του σχολείου που υλοποίησε το πρόγραμμα είναι:

Χ. Μουτάφης, Β. Δαβάνου, Ε. Σαλούστρου, Μ. Χατζήπαπα, Μ. Δαλαμήτρου, Δ. Καλτσάς.

Δείτε στην εφημερίδα Πελοπόννησο το σχετικό άρθρο.



Καλειδοσκόπιο Δράσεων του 5ου ΓΕΛ Πατρών- EPAS/ European Parliament Ambassador Schools

Την Τρίτη, 2 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα παρουσίασης των δράσεων και των επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την σχολική χρονιά στα πλαίσια του προγράμματος EPAS/European Program Ambassador Schools.
Παρουσιάστηκαν σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα οι εκδηλώσεις που συμμετείχε το σχολείο μας, τα προσδοκώμενα αλλά και τα παραγόμενα από αυτές αποτελέσματα και δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους μαθητές να γίνουν μια ιδιαίτερα ζωντανή παρέα με την ανταλλαγή σκέψεων, απόψεων και εμπειριών.
Με πολλή χαρά και μεράκι οι μαθητές αναγνώρισαν την προσωπική τους συμμετοχή ως μια σημαντική ψηφίδα σε μια σύνθετη ευρύτερη προσπάθεια και αντιλήφθηκαν την αντίστοιχη συνεισφορά των επιμέρους χωρών στη μεγάλη οικογένεια των λαών της Ευρώπης η οποία οραματίζεται ένα κοινό μέλλον ευημερίας παρόλες τις επιμέρους διάφορες και χαρακτηριστικά. Το μάθημα του σεβασμού της ιδιαιτερότητας, της ετερότητας και της σύμπραξης κάτω από μια κοινή επιδίωξη, είναι ίσως το σημαντικότερο δίδαγμα της Κοινωνίας των Εθνών της Ευρώπης κάτω από τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν μια ξεκάθαρη συνειδητοποίηση και από τους μαθητές μας-Junior European Ambassadors.
Οι άξονες δράσης της φετινής χρονιάς, οι οποίοι αναδείχθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος EPAS, ήταν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Τραυματική Ιστορική Μνήμη και το Ολοκαύτωμα και η Κλιματική Αλλαγή ως απότοκο της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι ίδιοι οι μαθητές ανέλυσαν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους στην ολομέλεια των εθελοντών μαθητών-πρεσβευτών του σχολείου μας σε εορταστικό τόνο, ενώ καταγράφηκαν και οι πρώτες σκέψεις για τις δράσεις της επόμενης χρονιάς.
Στην εκδήλωση του 5ου Γενικού Λυκείου Πατρών η κ. Έλλη Λεμονίδου, Ιστορικός και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε μια αποκαλυπτική και εμβριθή εισήγηση για το Ολοκαύτωμα και τις φονικές ταυτότητες ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος με τους μαθητές του σχολείου μας.
Ο Ευρωβουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αρβανίτης, ήταν ο επίτιμος προσκεκλημένος στην εκδήλωσή μας. Μας παρουσίασε, από τις Βρυξέλλες όπου γινόταν η πανηγυρική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου για την Ημέρα της Ευρώπης, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση του τρόπου δράσης των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των οποίων θωρακίζεται η προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών και μάλιστα στο ιδιαίτερα κομβικό θέμα για τους νέους που αφορά τα δικαιώματα στη χρήση του Διαδικτύου. Έγινε επίσης μια εκτενής αναφορά στον τρόπο που η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κυβέρνησης επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών όλων των χωρών της Ένωσης αλλά και στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν οι μαθητές ως αυριανοί πολίτες της Ευρωπαϊκής κοινότητας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν τον κ. Αρβανίτη για φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και να πληροφορηθούν για θέματα της λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου και του πλαισίου λήψης των αποφάσεων της Ευρωβουλής που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή όλων μας.
Η υβριδική αυτή Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης, ημέρα σημαντική για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που αντιλαμβάνονται την Ε.Ε. ως ζωτικό πολιτικό χώρο κατοχύρωσης των πολιτικών δικαιωμάτων και άνθισης των ατομικής και συλλογικής ευημερίας χωρίς την απειλή των ολοκληρωτικών αντιλήψεων που αιματοκύλισαν τόσες φορές την ήπειρό μας.
Όλα αυτά έγιναν εφικτά χάρη στην άοκνη και αποτελεσματική προσπάθεια της κ. Βασιλικής Δαβάνου/Senior European Ambassador, που κατέστησε τεχνικά εφικτή την Ημερίδα. Συγχαίρουμε όλους τους συμμετέχοντες καθόλη τη σχολική χρονιά στις εκδηλώσεις του σχολείου και προσδοκούμε μια εξαιρετική νέα σχολική χρονιά!
Την Ημερίδα οργάνωσε η ομάδα του προγράμματος EPAS του σχολείου μας που απαρτίζεται από τους καθηγητές:
Βασιλική Δαβάνου, καθηγήτρια Πληροφορικής/Μαθηματικός
Μαρία Δαλαμήτρου, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας
Δημήτρης Καλτσάς, καθηγητής Κοινωνιολογίας, Υποδιευθυντής του σχολείου
Χρήστος Μουτάφης, καθηγητής Φιλοσοφίας, Ιστορικός
Ελεάννα Σαλούστρου, καθηγήτρια Βιολογίας
Χρήστος Φελούκας, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας
Μαριάννα Χατζήπαπα, καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας.

Επίσκεψη στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου

Μουσείο Ιστορικής Μνήμης, στο Μόναχο της Γερμανίας.

Το Ολοκαύτωμα ήταν ο συστηματικός διωγμός και η γενοκτονία διαφόρων εθνικών (κυρίως των Εβραίων), θρησκευτικών, κοινωνικών ή/και πολιτικών ομάδων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Ολοκαύτωμα υποκινούταν από την Ναζιστική Γερμανία και τους συνεργάτες της.

Μερικές ενέργειες με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτρέψει τέτοιου είδους γεγονότα είναι οι εξής:
• Προαγωγή της ειρήνης, των αξιών της και της ευημερίας των πολιτών της με στόχο την καταπολέμηση της πολέμου, της βίας και της εγκληματικότητας.
• Διατήρηση της δημοκρατίας και προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων
• Παροχή ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης
• Ενίσχυση της ισότητας, με σκοπό την αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού και των άνισων διακρίσεων διάφορων κοινωνικών ομάδων ως προς την φυλετική τους προέλευση, την καταγωγή, το φύλλο, την ηλικία κ.λ.π

Τζουμερκιώτης Αθανάσιος, μαθητής  της Α΄ Λυκείου

Για να αποτρέψουμε αποτρόπαια γεγονότα όπως το ολοκαύτωμα πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε την ιστορία μας και έπειτα να αποδεχτούμε τα λάθη μας καθώς είναι αρκετοί εκείνοι που τα αμφισβητούν. Πρέπει να διαμορφώσουμε μία κουλτούρα συλλογικότητας και σεβασμού μεταξύ των λαών, διατηρώντας παράλληλα τα στοιχεία που μας διαφοροποιούν χωρίς ,όμως, να τα θεωρούμε ανώτερα από αυτά των άλλων.

Τέλος δεν πρέπει να διαγράψουμε τις μαύρες αυτές σελίδες της ιστορίας καθώς αποτελούν ένα κομμάτι της, το οποίο δεν πρέπει να ξεχάσουμε ώστε να διαμορφώσουμε την πορεία της μελλοντικής γενιάς.

                                                                       Γεωργόπουλος Ανδρέας, μαθητής  της Α΄ Λυκείου



Ταξιδεύοντας στο Μόναχο.

   Το Μόναχο είναι μία πόλη που μπορεί σε έναν άνθρωπο να προσφέρει αξέχαστες εικόνες,εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με το τι τελικά επικρατεί στην Βαυαρία. Έτσι και εμείς καταφέραμε να αντλήσουμε τα παραπάνω. Συγκεκριμένα, είχαμε την δυνατότητα να αντικρίσουμε πολλούς πολιτισμούς, πολλούς διαφορετικούς τρόπους ζωής των ανθρώπων και να νιώσουμε πόσο εν τέλει φίλοι μας είναι οι Γερμανοί.

Τέλος, η συγκεκριμένη εκδρομή ήταν μια ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα και με πιο παραστατικό τρόπο για το Ολοκαύτωμα ως συνέχεια και της επίσκεψής μας στα Καλάβρυτα.

                                                                     Σπυριδούλα Παπασπυροπούλου, μαθήτρια  της Β΄ Λυκείου



Γράφουν οι Αγαπητού Ευρυδίκη και Θεοδωρακοπούλου Ευδοκία-Ειρήνη,

μαθήτριες της Γ΄ τάξης.

Η λέξη Ολοκαύτωμα προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα ὁλόκαυτέω, και σημαίνει «προσφέρω πλήρως καμμένη θυσία »  στον Θεό. Η λέξη αυτή έχει χρησιμοποιηθεί με τη σημασία του βίαιου θανάτου πολλών ανθρώπων. Τα θύματα του Ολοκαυτώματος ήταν  Αθίγγανοι, Ρομά, ομοφυλόφιλοι, ανάπηρα άτομα, ψυχικά ασθενείς, Σλάβοι της Ανατολικής Ευρώπης, Πολωνοί, Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, Μάρτυρες του Ιεχωβά και γενικότερα όσοι δεν ανήκαν στην λεγόμενη Αρία φυλή.

Η λέξη αυτή χρησιμοποιήται για την γενοκτονία κυρίως των Εβραίων από τους Ναζι, οι οποίοι υποστήριζαν ότι έπρεπε να νομιμοποιηθεί η άκρως αντιανθρωπιστική και ρατσιστική αντίληψη της εξόντωσης των “άχρηστων ανθρώπων

Οι τρόποι με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αποτρέψει τέτοια φρικαλέα εγκλήματα, όπως το Ολοκαύτωμα, είναι οι εξής :

1.Σημαντική είναι η ύπαρξη του άκρως ανθρωπιστικού πολιτεύματος της  δημοκρατίας σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συνιστά τη λύση προβλημάτων μέσω του διαλόγου και όχι μέσω εχθροπραξιών.

2.Όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αναγκαίο να ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία είναι κοινά για όλους τους ανθρώπους (όπως για παράδειγμα το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία σκέψης και λόγου, στην εκπαίδευση, στην υγεία κ.α) κατακρίνοντας, καταδικάζοντας και επεμβαίνοντας σε οποιαδήποτε ενέργεια καταπατά τα  δικαιώματα αυτά , προβάλλοντας την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών δίνοντας το παράδειγμα σε όλους τους πολίτες για το πόσο σημαντικό είναι να μην παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς ο πόλεμος βρίσκεται έξω από τη δικαιοσύνη και το δίκαιο.

3.Κυρίως όμως ο φορέας που έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τέτοια απάνθρωπα γεγονότα είναι το σχολείο μέσα από την ανθρωπιστική παιδεία και τη συνεργασία όλων των σχολείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οφείλει να γίνει σωστή και αμερόληπτη ενημέρωση στους νέους σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα για να αποφευχθεί η ανακύκλωση της ιστορίας. Παράλληλα έχει μέγιστη σημασία οι νέοι από πολύ μικρή ηλικία να καλλιεργούν την ισότητα, την ανεκτικότητα και τον σεβασμό προς όλους τους ανθρώπους, ώστε ως ενήλικες να μπορούν να αντισταθούν σε τέτοιες φασιστικές και απόλυτες αντιλήψεις. Ο καθε παιδαγωγός πρέπει να μαθαίνει στον μαθητή να αγαπάει την ειρήνη και τον άνθρωπο και να μισεί τον πόλεμο. Τέλος τα σχολεία μπορούν να οργανώνουν σεμινάρια, ημερίδες και επισκέψεις σε χώρους, με θέμα τέτοια εγκλήματα ώστε οι νέοι να ενημερωθούν καλύτερα και να ευαισθητοποιηθούν.

Κλείνοντας, αξίζει να τονιστεί ότι όλοι ατομικά και συλλογικά οφείλουμαι να επιδιώκουμαι, με τις επιλογές μας ως πολίτες, τη διασφάλιση του κοινού καλού. Άλλωστε, δεν υπάρχει δρόμος προς την ειρήνη. Η ειρήνη είναι ο δρόμος

Η εργασία των μαθητριών εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος:

“Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. (EPAS)”



Διαδικτυακή εκδήλωση

Οι μαθητές /-τριες και οι καθηγητές/-τριες του 5ου Γενικού Λυκείου Πατρών στα
πλαίσια του προγράμματος EPAS/ European Parliament Ambassador Schools,Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
διοργάνωσαν μια διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την

Τρίτη 2 Μαΐου 2023 από τις 10:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ.

με θεματικούς άξονες:

1) τα Ανθρώπινα δικαιώματα,
2) τον Κοινωνικό αποκλεισμό
3) και την Κλιματική αλλαγή.

ΑΦΙΣΑ   ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 


Το 5ο Γενικό Λύκειο Πατρών στο πλαίσιο δράσεων του προγράμματος EPAS/ European Parliament Ambassador Schools, με μια ομάδα μαθητών του, 18/3/2023 – 24/3/2023, επισκέφτηκε το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου- Μουσείο Ιστορικής Μνήμης, στο Μόναχο της Γερμανίας.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου λειτούργησε από το 1933 έως το 1945 ως πρότυπος χώρος εγκλεισμού, βασανισμού και εξόντωσης ανθρώπων και «σχολείο βίας» των Ναζί του Χίτλερ. Φυλακίστηκαν στα δώδεκα χρόνια λειτουργίας του πάνω από 200.000 άνθρωποι και το ένα πέμπτο εξοντώθηκε. Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 1945 από αμερικανικά στρατεύματα και από το 1965 λειτουργεί εκεί μέρος του Βαυαρικού Οργανισμού Μνήμης.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές αλλά και τους συνοδούς καθηγητές, η οποία βοήθησε στην βιωματική κατανόηση μιας από τις πλέον σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας αλλά και στην ουσιαστική συνειδητοποίηση της αξίας του Ανθρώπου. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του κολαστηρίου και ενημερώθηκαν για τις συνθήκες κράτησης και εξόντωσης των κρατουμένων από τους καθηγητές του σχολείου, ενώ ακολούθησε μια σε βάθος συζήτηση για τα γεγονότα της περιόδου.

Μαθητές και καθηγητές είχαν ακόμη την ευκαιρία να επισκεφτούν το Ελληνικό Λύκειο του Μονάχου, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα σχολεία της Ελληνικής Ομογένειας, και να συνομιλήσουν με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές εκεί.

Τέλος, γνώρισαν από κοντά πολύ σημαντικά τοπόσημα της ευρύτερης περιοχής του Μονάχου, της Δυτικής Αυστρίας (Ίνσμπρουκ) και της Βόρειας Ιταλίας (Βερόνα-Μπολόνια).

Συνοδοί Καθηγητές/ s. Ambassadors: Χ. Μουτάφης, Μ. Χατζήπαπα, Β. Δαβάνου, Χ. Φελούκας

« από 3 »

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EPAS/ European Parliament Ambassador Schools, το 5ο Γενικό Λύκειο Πατρών στις 31/3/2023  επισκέφθηκε τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα στην Δυτική Ελλάδα που χρηματοδοτήθηκαν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλάζοντας για πάντα την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής αλλά και την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς.

Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, το έργο που πραγμάτωσε το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη για την ένωση της Πελοποννήσου με την Στερεά Ελλάδα, εγκαινιάστηκε το 2004 και σηματοδότησε ταυτόχρονα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τη δυναμική είσοδο της χώρας μας στον 21ο αιώνα.

Οι Γέφυρες διαχρονικά νοηματοδοτούν την συνεργασία και την συναδέλφωση των λαών, την τεχνολογική ανωτερότητα και καινοτομία και την οικονομική και πολιτιστική ευμάρεια και αειφορία. Οι Γέφυρες είτε ως σύμβολα των χαρτονομισμάτων του Ευρώ, του κοινού νομίσματος των λαών της Ευρώπης, είτε ως πραγμάτωση της επιθυμίας των ανθρώπων για συνεργασία και εξέλιξη, τοποθετούνται στη επίκεντρο των Ευρωπαϊκών Αξιών.

Στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, μαθητές και καθηγητές του 5ου ΓΕΛ Πατρών, συναντήθηκαν, στα μισά της διαδρομής, με αυτούς του Γυμνασίου Αντιρρίου και περπάτησαν μαζί έως το τέλος, στο Εκθεσιακό Κέντρο της Γέφυρας.

Την εκδήλωσε πλαισίωσε, με έκδηλο ενθουσιασμό ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γέφυρας, κ. Πάνος Λούκας, ο οποίος μας καθοδήγησε και ξενάγησε σε ολόκληρη τη διέλευση. Ακολούθως, σε ένα σύντομο σεμινάριο, εξήγησε σε όλους τους συμμετέχοντες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της κατασκευής του έργου αλλά και το προστιθέμενο όφελος για την περιοχή αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα από τα σχεδόν 19 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας της Γέφυρας.

Θερμές ευχαριστίες για την συμμετοχή τους στους μαθητές  του 5ου Γενικού Λυκείου Πατρών, στους μαθητές και τους καθηγητές του Γυμνασίου Αντιρρίου, καθώς και στους κ.κ. Πάνο Λούκα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Γέφυρας και Ιωάννη Φρέρη, Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της «Γέφυρα» που βοήθησαν τα μέγιστα στην πραγματοποίηση της δράσης μας.

Δείτε τη δράση μας στο video που ετοίμασε ο μαθητής της Γ΄Λυκείου του σχολείου μας, Βέρροιος Αλέξανδρος.

Δείτε και το  video της «Γέφυρας» 


 Το Σάββατο 1-4-2023 ομάδα μαθητών της Β΄Λυκείου του σχολείου μας συμμετείχαν στην 2η μαθητική ημερίδα για την κλιματική αλλαγή, που διοργάνωσε το ΓΕΛ ΡΙΟΥ με θέμα:

“ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ
ΤΩΝ ΑΚΡΑΙΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΘΕΣΕΙΣ, ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ”

Η ημερίδα περιλάμβανε τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
Ι. Αίτια και μέτρα αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
ΙΙ. Κλιματική αλλαγή και ακραία περιβαλλοντικά φαινόμενα – Κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος
ΙΙΙ. Κλιματική Αλλαγή και Παγκόσμια Υγεία
IV. Οικολογικό αποτύπωμα της Κλιματικής Αλλαγής

Οι μαθητές μας, επέλεξαν να συμμετέχουν με παρουσίαση αφίσας με τίτλο:

“Η κλιματική αλλαγή έχει χτυπήσει κόκκινο! Τώρα είναι η σειρά σου!”

Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, από διακεκριμένους προσκεκλημένους και απαντήθηκαν ερωτήματα των συμμετεχόντων.

Οι μαθητικές ομάδες των συμμετεχόντων σχολείων ( ΓΕΛ ΡΙΟΥ, 9ο ΓΕΛ, 11ο ΓΕΛ, ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ) παρουσίασαν τα έργα τους σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο και ακολούθησε σχετική συζήτηση.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Σαλούστρου Ελένη ΠΕ 04.04     Δαβάνου Βασιλική ΠΕ 03-ΠΕ 86     Μουτάφης Χρήστος ΠΕ 02

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:

Η εκδήλωση στον τοπικό τύπο!


 Στο 5ο Λύκειο Πατρών υποδεχθήκαμε τον Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, δημοσιογράφο της Εφημερίδας «Πελοπόννησος» σε μια εξαιρετική επιμορφωτική συνάντηση. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι τις χαρές αλλά και τις προκλήσεις του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι επίδοξοι δημοσιογράφοι, με ιδιαίτερη ευστροφία, αντάλλαξαν απόψεις για τη δημοσιογραφική δεοντολογία, τον έλεγχο και τη διασταύρωση των δημοσιογραφικών πηγών αλλά και τις… απολαβές του επαγγέλματος.

Ευχαριστούμε τον κ. Λαμπρόπουλο για την εξαίρετη συμμετοχή του στις δράσεις του σχολείου μας και ανανεώνουμε για το προσεχές μέλλον τις συναντήσεις μας!

Το πρόγραμμα για την Σχολική Εφημερίδα του 5ου Λυκείου Πατρών καθοδηγεί εμπνευσμένα ο κ. Καλτσάς Δημήτρης, Κοινωνιολόγος και Υποδιευθυντής του σχολείου και συμμετέχουν ο κ. Μουτάφης Χρήστος και η κ. Χατζήπαπα Μαριάννα, Φιλόλογοι του σχολείου.

Η δράση υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος EPAS/Σχολείο- Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η εκδήλωση στον τοπικό τύπο!


Ανθρώπινα δικαιώματα: ένα έργο σε εξέλιξη (a work in progress)

Οι μαθητές των Γ2 και Γ3 τμημάτων του 5ου ΓΕ.Λ. Πατρών έδωσαν την προσωπική τους απόκριση στον τρόπο που οι ίδιοι βιώνουν τον σεβασμό, ή μη, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Ποιες ομάδες ανθρώπων δεν είναι ακόμη ίσοι και ελεύθεροι; Πού υπάρχει καθεστώς δουλείας; Τι σημαίνει ο θεσμός του γάμου σε σχολικές ακόμη ηλικίες; Γιατί η εκπαίδευση είναι δικαίωμα, αλλά άνιση; Πότε ο νόμος ο ίδιος δε σέβεται ανθρώπινα δικαιώματα;  Πότε δεν προστατεύεται η ελευθερία γνώμης και έκφρασης; Πόσες διαφορετικές περιπτώσεις διακρίσεων μπορεί κανείς να ονοματίσει;  Τι καταθέτουν οι ίδιοι ως παραδείγματα κακοποιητικής συμπεριφοράς;

Οι ερωταπαντήσεις τους και η ανατροφοδότηση που πήραν από τους συμμαθητές τους ξεδιπλώθηκαν σε χαρτί τριών μέτρων και έγιναν στην Αγγλική γλώσσα, στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών.  Συμμετείχαν οι μαθητές και εθελοντές του προγράμματος EPAS (Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) του 5ου ΓΕ.Λ. Πατρών.

Συμμετέχουσα εκπαιδευτικός: Μαρία Δαλαμήτρου (ΠΕ06)


Στις 27/1/2023, Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, το σχολείο μας επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Συμμετείχαν 151 μαθητές από την Α’ και την Β’ Λυκείου, στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του προγράμματος EPAS- Σχολείο πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο συμμετέχει το 5ο ΓΕΛ Πατρών.

Τα παιδιά πληροφορήθηκαν για τα γεγονότα, είδαν πρωτότυπα ιστορικά αρχεία και άκουσαν βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες επιζώντων της Σφαγής των Καλαβρύτων, μιας από τις πλέον σκοτεινές σελίδες της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας ώστε να αποζητούν το φως της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας στη ζωή τους. Είχε προηγηθεί προβολή ταινίας-ντοκυμαντέρ για τα γεγονότα του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου και τον αντίκτυπό τους στο σχολείο μας.

Την εκπαιδευτική επίσκεψη συνόδευσαν οι καθηγητές/-τριες κ.κ. Δαβάνου Βασιλική, Μανιάτη Χριστίνα, Μανωλοπούλου Σοφία, Πανταζοπούλου Ελένη, Σαλούστρου Ελεάννα, Σαμπαζιώτης Μιχάλης, Φελούκας Χρήστος, Χατζήπαπα Μαριάννα, Μουτάφης Χρήστος.

« από 2 »

Δείτε την επίσκεψή μας και στη σελίδα του  Μουσείου των Καλαβρύτων στο Facebook!



Στις 19 Ιανουαρίου 2023, στο πλαίσιο δράσεων για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των μαθητών του σχολείου μας για το Ολοκαύτωμα και άλλες τραυματικές μνήμες γεγονότων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, έγινε εισήγηση στους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα EPAS αλλά και σε εθελοντές υποψήφιους Junior Ambassadors από τους καθηγητές/-τριες και υποψήφιους Senior Ambassadors, κ.κ. Μουτάφη Χρήστο,  Δαβάνου Βασιλική και Χατζήπαπα Μαριάννα.

Ακολούθησε προβολή της ταινίας-ντοκυμαντέρ «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» που περιλαμβάνει ένα ψηφιακό Αρχείο με 93 συνεντεύξεις Ελληνίδων και Ελλήνων μαρτύρων από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα.

Στους μάρτυρες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, αντιστασιακοί, επιζώντες αντιποίνων και μαζικών σφαγών, καθώς και καταναγκαστικοί εργάτες στη Γερμανία.  Οι βιωματικές συνεντεύξεις καταγράφουν τις εμπειρίες τους σχετικά με την καθημερινότητα της Κατοχής, τη διαφυγή, τις διώξεις των Εβραίων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα “αντίποινα”, τις μαζικές δολοφονίες και την Αντίσταση. Οι αναφορές προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Κάποιες από τις συνεντεύξεις διενεργήθηκαν στο Ισραήλ και στο Βερολίνο.

Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές όπου καταγράφηκαν οι εντυπώσεις και οι παρατηρήσεις τους.



 Την Τρίτη 29/11/2022 πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο σχολείο μας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι έφηβοι Ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις και τους σκοπούς του προγράμματος της Ευρωβουλής καθώς και να θέσουν τα ερωτήματά τους στους υπεύθυνους συνδέσμους της χώρας μας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολούθησε διαδικτυακό κουίζ, στο οποίο οι μαθητές μας, σε ομάδες, επικύρωσαν τις γνώσεις τους για την ιστορία και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ ταυτόχρονα διεκδίκησαν την πρωτιά στο σχετικό παιχνίδι γνώσεων.



ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Δύο μαθητές και μία εκπαιδευτικός του 5ου ΓΕ.Λ. Πατρών συμμετείχαν στην Ημερίδα Νέων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Στρασβούργο), στις 14 Δεκεμβρίου 2022.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος EPAS (European Parliament Ambassador School) που έχει αναλάβει το 5ο ΓΕ.Λ. Πατρών, και με την ευγενή υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα EPAS αφορά στην πραγματοποίηση στο σχολείο δράσεων που προωθούν τις αξίες και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 200 σχολεία από όλη την Ελλάδα, και δώδεκα μαθητές από το 5ο ΓΕ.Λ. Πατρών.

Οι μαθητές Μαλάμης Σωτήρης (Γ2) και Παναγόπουλος Σωτήρης (Γ2), και η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας Δαλαμήτρου Μαρία μετέβησαν στο Στρασβούργο όπου, με τη φροντίδα των διοργανωτών του προγράμματος EPAS, ξεναγήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο και στον τρόπο λειτουργίας του, παρακολούθησαν την τελετή απονομής του βραβείου Sakharov στον Ουκρανικό λαό και συνομίλησαν με ομότιμούς τους από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.  Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και συμμετείχαν σε παιχνίδια ρόλων μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.  Στον ελεύθερο χρόνο, ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου.

Συγχαρητήρια στους μαθητές για τη θερμή ανταπόκρισή τους στις δράσεις του προγράμματος.  Ευχαριστούμε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα για τη διοργάνωση της εκδρομής.

Δείτε το σχετικό άρθρο στον τοπικό Τύπο!



Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο CERN

                                                   Cern 12- 18/11/2022   –  2η επίσκεψη

Το σχολείο μας στις 12/11/2022 – 18/11/2022 ταξίδευσε για δεύτερη χρονιά  στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών της ΓενεύηςCERN.

Την οργάνωση της εκδρομής ανέλαβαν και υλοποίησαν οι κ.κ.  Σαλούστρου Ελεάννα, βιολόγος,  Δαβάνου Βασιλική, μαθηματικός – πληροφορικής, Μουτάφης Χρήστος, φιλόλογος και Φελούκας Χρήστος, φιλόλογος.                                                              Η διαδρομή μας… 

45 μαθητές και μαθήτριες  από τις Β΄και Γ΄ τάξεις του λυκείου μας είχαν την μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούν από Έλληνες ερευνητές στους επισκέψιμους χώρους του ερευνητικού κέντρου CERN, όπου και ενημερώθηκαν για τα πειράματα που διενεργούνται σε αυτό, αλλά και τους στόχους του.

Κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής οι μαθητές και οι καθηγητές  πραγματοποίησαν  και άλλες επισκέψεις – περιηγήσεις.

Στο ιστορικό κέντρο του Μιλάνο στην Ιταλία, περπάτησαν στην  Πιάτσα ντελ Ντουόμο, θαύμασαν τον Καθεδρικό Ναό (Duomo di Milano) καθώς επίσης και την Σκάλα του Μιλάνο .      

Στη Γαλλία έκαναν την βόλτα σου στο ξακουστό  χειμερινό θέρετρο Σαμονί (Chamonix- Mont Blanc) , όπου το 1924 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες. Εκεί, είχαν την μοναδική ευκαιρία να αντικρύσουν τις χιονισμένες Άλπεις στις πλαγιές του Λευκού Όρους (Mont Blanc).

Η Ανεσί, η κουκλίστικη πόλη βγαλμένη από παραμύθι στη Γαλλία, ήταν η επόμενη στάση της εκδρομής. Σήμερα, αποτελεί έναν αρκετά δημοφιλή τουριστικό προορισμό και δικαίως έχει κερδίσει το προσωνύμιο «η Βενετία των Άλπεων».

Στην πόλη της Γενεύης , εκτός από την ξενάγηση στους χώρους του CERN, οι μαθητές  περπάτησαν στους δρόμους της  με τα εντυπωσιακά κτήρια, θαύμασαν τον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου στην παλιά Πόλη και ένιωσαν την  ατμόσφαιρα και τον παλμό μιας πανευρωπαϊκής και πολυπολιτισμικής πόλης.

 Η Βέρνη η μεσαιωνική πανέμορφη πόλη της κεντρικής Ελβετίας ήταν ο επόμενος σταθμός.

Ο γεννημένος στη Γερμανία Άλμπερτ Αϊνστάιν ανέπτυξε εδώ τη θεωρία της σχετικότητας όταν δούλευε ως υπάλληλος στο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Βέρνης.

Τέλος, στο δρόμο της επιστροφής οι μαθητές έκαναν βραδινό περίπατο στις  όχθες της λίμνης Κόμο στην Ιταλία που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της εποχής των παγετώνων κοντά στα σύνορα με την Ελβετία.

 

 

Η εκδρομή μέσα από τα μάτια των παιδιών:

  • Η εκπαιδευτική εκδρομή στο Cern ήταν ένα ταξίδι, γεμάτο εικόνες και αξέχαστες εμπειρίες. Διεύρυνε τους πνευματικούς μου ορίζοντες και μου χάρισε πνευματικά εφόδια και γνώσεις. Κάθε πόλη που επισκεφτήκαμε Μιλάνο-Σαμονί-Γενεύη -Βέρνη- Ανεσί – Κόμο θα μας μείνει αξέχαστη καθώς γνωρίσαμε στοιχεία του πολιτισμού τους. Ήταν συγκλονιστικό να σου δίνεται η ευκαιρία να επισκεφτείς το μεγαλύτερο κέντρο πυρηνικών ερευνών, να ενημερώνεσαι για πειράματα που γίνονται και για τα μυστικά του Big Bang. Ήταν μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη!!!

Παπαναστασοπούλου Ζωή-Αιμιλία – Γ΄Λυκείου.

  • Η εκδρομή στο Cern είναι μια από τις καλύτερες εκδρομές και προγράμματα που μπορεί να συμμετάσχει ένα παιδί. Για μένα ήταν μια αξέχαστη εκδρομή, που οι αναμνήσεις της θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην καρδιά μου. Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε πόλεις διαφορετικών χωρών και να γνωρίσουμε τον πολιτισμό τους και την κουλτούρα τους. Οι αξιολάτρευτοι προορισμοί και η καλή παρέα έκαναν αυτή την εκδρομή φανταστική. Θα την πρότεινα ανεπιφύλαχτα σε όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα να την υποστηρίξει!!!

Βασίλης Κακαβούλας – Β΄Λυκείου

  • Η εκδρομή στο Cern ήταν μία από τις καλύτερες εκδρομές που έχω πάει σε όλη τη σχολική μου διαδρομή. Περάσαμε από τρεις χώρες, είδαμε νέα μέρη, διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες. Το όμορφο κλίμα που επικρατούσε ανάμεσα στους μαθητές αλλά και στους καθηγητές βοήθησε στο να ολοκληρωθεί η εκδρομή με επιτυχία και οι μαθητές να αποκτήσουν μοναδικές εμπειρίες για όλη τους τη ζωή!!!

Δεληγιάννη Μαριάννα – Β΄Λυκείου

  • Η εκδρομή στο Cern ήταν μια φανταστική εμπειρία. Γνώρισα πολλά παιδιά και ήρθα πιο κοντά σε εκείνα που ήξερα ήδη. Σε όλα τα μέρη που πήγαμε περάσαμε τέλεια. Είδαμε πράγματα που μπορεί να μη μας δωθεί πάλι ευκαιρία να ξαναδούμε. Ήρθαμε σε επαφή με διαφορετικές νοοτροπίες και κουλτούρες, όλες με τα δικά τους όμορφα, ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Αν είχα την ευκαιρία να ξαναπάω, θα πήγαινα χωρίς δεύτερη σκέψη!!!

Αβραμοπούλου Κωνσταντίνα – Β΄ Λυκείου

Φωτογραφικό υλικό από την όμορφη εκδρομή μας…

« από 5 »


Το σχολείο μας είναι ένα από τα εκατό επιλεγέντα σχολεία για εισδοχή στο πρόγραμμα:

«Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

για τη σχολική χρονιά 2022-2023.

European Parliament Ambassador School Programme

Η επιλογή του σχολείου μας έγινε μετά από ένα αριθμό ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής που ξεπέρασαν τις 240. Αυτό σημαίνει πως περισσότερα από τα μισά σχολεία που έκαναν αίτηση για εισδοχή στο πρόγραμμα δεν έγιναν δυστυχώς  δεχτά.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016 με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Σκοπός του Προγράμματος είναι η αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό και τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στη διαμόρφωση του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθούν στο σχολείο μας ποικίλες δράσεις γύρω από τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η επιτυχής αξιολόγηση των δράσεων στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα επιφέρει στο σχολείο τον τίτλο του “Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την απαρχή μίας στενότερης σχέσης των μαθητών μας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την επόμενη σχολική χρονιά.

Μία ομάδα που θα αποτελείται από 6 καθηγητές (Χατζήπαπα Μαριάννα Φιλόλογος, Σαλούστρου Ελεάνα Βιολόγος, Δαβάνου Βασιλική Μαθηματικός – Πληροφορικής, Δαλαμήτρου Μαρία Αγγλικής Φιλολογίας, Μουτάφης Χρήστος Φιλόλογος, Καλτσάς Δημήτριος Κοινωνιολόγος) και από 12 μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου, και με ισάριθμη συμμετοχή των δύο φύλων, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα του 5ου ΓΕ.Λ.

Τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *