Αιμοδοσία μαθητών Γ΄ Λυκείου 6 Μαρτίου 2017

Δυσανασχετούν πολλοί στην όψη του αίματος, άλλοι το έχουν συνδυάσει με τη σω­ματική θραύση και για άλλους το αίμα είναι μια ευκαιρία στη ζωή. Η εθελοντική αιμο­δοσία δεν είναι απλά μια χειρονομία καλής θέλησης είναι ένδειξη ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο σε μια κοινωνία που φαίνεται να έχει χάσει κάθε ενδιαφέρον.

Δυστυ­χώς μόνο 5% των ατόμων που θα μπορούσαν να είναι αιμοδότες, δίνουν αίμα. Εξαιτίας της ψυχολογικής πίεσης που μας ασκείται κάθε μέρα και του άκριτου ανταγωνισμού απέναντι στους ανθρώπους έχουμε ξεχάσει ότι ο ένας έχει ανάγκη τον άλλο. Στον κόσμο της άγνοιας για το συνάνθρωπο, της εκμετάλλευσης και της αδιαφορίας και αν θεωρείς ότι είσαι εγκλωβι­σμένος σε ένα τέτοιο κόσμο και ψάχνεις τρόπο διαφυγής, κάνε κάτι για να τον αλλά­ξεις.


Γίνε εθελοντής.


Στις 6 Μαρτίου 2017, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Λυκείου μας συμμετείχαν σε εθελοντική αιμοδοσία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου από το κέντρο Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Οι μαθητές μας ανταποκρίθηκαν σε αυτή την πράξη αλληλεγγύης, προσφέροντας ελπίδα ζωής σε ανθρώπους που η μετάγγιση αίματος είναι το φάρμακο που τους κρατά στη ζωή! Το αποτέλεσμα αυτής της εθελοντικής πράξης ήταν η συλλογή τριάντα μονάδων αίματος!

Η αιμοδοσία αποτελεί ένα δώρο ζωής για κάποιον ο οποίος έχει απόλυτη ανάγκη από μετάγγιση αίματος.


Αιμοδοσία: Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε

Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, 60% του πληθυσμού θα χρεια­στεί μετάγγιση ολικού αίματος ή ενός από τα στοιχεία του αίματος σε κάποια στιγμή της ζωής του.

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η δωρεά αί­ματος δεν περιέχει κανένα κίνδυνο για τον αιμοδότη και είναι σχε­δόν εντελώς ανώδυνη. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ο αιμοδότης να μολυνθεί με ο­ποιαδήποτε ασθέ­νεια όπως το AIDS, η ηπατίτιδα και άλ­λες


Ποιοι ασθενείς χρειάζονται μετάγ­γιση;

Ασθενείς που έ­χουν χάσει αίμα λό­γω τραύματος ή λόγω εγκαυμάτων. Η χορήγηση αί­ματος, δηλαδή η μετάγγιση είναι ανα­γκαία στους ακό­λουθους ασθενείς:

  • Ασθενείς που έχουν χάσει αίμα κατά τη διάρκεια μιας χειρουργι­κής επέμβασης
  • Ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα, ιδιαίτερα όταν υποβάλλο­νται σε χημειοθεραπείες
  • Ασθενείς με θαλασσαιμία ή άλλες χρόνιες αναιμίες

Ποιος μπορεί να είναι αιμοδότης;

Τα κριτήρια για να είναι κάποιος αιμοδότης δεν είναι πολλά:

  •  Ηλικία: Ο αιμοδότης πρέπει να είναι τουλάχιστο ηλικίας 17 ετών
  • Βάρος σώματος: Συνήθως απαιτείται το βάρος σώματος να είναι τουλάχιστο 50 κιλά
  • Ασθένειες: Ο αιμοδότης πρέπει να είναι σε καλή υγεία και απαλ­λαγμένος από μεταδοτικές ασθένειες

Εάν ο αιμοδότης λαμβάνει φάρμακα, δεν σημαίνει ότι αναγκαστι­κά δεν μπορεί να προσφέρει αίμα. Σε τέτοια περίπτωση είναι ορθό να ενημερώνεται ο γιατρός και το προσωπικό που είναι υπεύθυνοι κατά την αιμοληψία. Οι περισσότεροι αιμοδότες μπορούν να προ­σφέρουν μετά από έγκριση του γιατρού, και μέχρι κάθε 8 εβδομά­δες.


Τα άτομα τα οποία αποκλείονται μόνιμα από την αιμοδοσία πε­ριλαμβάνουν:

  • Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθε­ραπεία για αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου
  • Ασθενείς που προσβλήθηκαν ή πάσχουν από ηπατίτιδα
  • Άτομα που διατρέχουν ψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV που είναι υπεύθυνος για τη μετάδοση του ιού του AIDS, όπως οι χρήστες των ενδοφλέβιων ναρκωτικών ή λόγω σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *