Η Ιστορία του σχολείου μας

Η περιοχή Μαρούδα και το κτήμα του Γερούση

    Ολόκληρη η περιοχή που εκτείνεται Βορειοανατολικά του σχολείου μας έχει κρατήσει την ονομασία «Μαρούδα» και λέγεται πως προήλθε από το όνομα ενός μεγαλοκτηματία, με ταλέντο να καλλιεργεί πολλά και σπάνια είδη λουλουδιών.

       Το τμήμα που απλώνεται δυτικά του σχολικού συγκροτήματος ανήκε σε κάποιον Θεοφανόπουλο, ενώ στα νοτιοδυτικά η περιοχή, που έφθανε ως και το σημερινό νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας», ονομαζόταν «Δροσιά».

 

Το κτήμα, μέσα στο οποίο κτίστηκε και οργανώθηκε το τωρινό σχολικό συκρότημα, εκτεινόταν από το ναό του Αγίου Αθανασίου, την οδό Μαραγκοπούλου και έφθανε ως το νοσοκομείο. Ανήκε δε στον Εμμανουήλ Γερούση, έναν από τους ποιό πλούσιους εμπόρους σταφίδας του περασμένου αιώνα.
Τα 1946-47 το αγρόκτημα περιήλθε στα χέρια των αδελφών Ντεμίρη. Τα χρόνια περνούν και φτάνουμε στα 1970-71. Το κράτος έψαχνε για χώρο όπου θα δημιουργούσε σχολικό συγκρότημα. Έτσι τα 3 (τρία) αδέλφια, βλέποντας τις αγροτοδουλείες να μην έχουν μέλλον, ενώ το κέντρο της πόλης σιγά-σιγά επεκτεινόταν, αποφάσισαν να πουλήσουν το κτήμα τους. Η τιμή που το πούλησαν στο δημόσιο, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, πρέπει να ήταν γύρω στα 36.000 Ευρώ.
Έτσι φθάνουμε στην ανέργεση των διδακτηρίων Α΄Γυμνασίου Θηλέων (εξατάξιο) και του 25ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Στη συνέχεια σε εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 14 Ιανουαρίου 1974 διαβάζουμε πως γίνεται αναγκαστική απαλλοτρίωση εμβαδού 1052 m2 λόγω «δημοσίας ωφελίας, ήτοι προς αρτίωσιν του χώρου όπου ανηγέρθηκαν τα διδακτήρια του Α΄Γυμνασίου Θηλέων και του 25ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών». Έτσι από το τεράστιο κτήμα με το αρχοντικό φτάνουμε στη σημερινή μορφή που όλοι γνωρίζουμε, δηλαδή στο σχολικό συγκρότημα.

             Το Σχολείο

           Η κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος του σχολείου μας άρχισε το έτος 1973 και τελείωσε το 1976. Λειτούργησε με το όνομα «Α? Εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων Πατρών», το οποίο με την μετατροπή όλων των σχολείων σε μικτά και τον χωρισμό σε Γυμνάσια ? Λύκεια , μετονομάστηκε σε 5ο Λύκειο Πατρών