Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 5ου ΓΕΛ στο σεμινάριο του Εβραϊκού Μουσείου και του TOLI Από τις 7 μέχρι τις 10 Απριλίου 2024, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σε συνεργασία με το The Olga Lengyel Institute for Holocaust Studies and Human Rights (TOLI), και με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού οργάνωσε το επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο:
“Μαθήματα από το Παρελθόν ? Δράσεις για το Μέλλον”
Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα και την Κοινωνική Δικαιοσύνη» για 35 εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα. Φέτος συμμετείχαν οι καθηγήτριες και καθηγητές του σχολείου μας, κ. Δαβάνου Βασιλική ΠΕ03-ΠΕ86, κ. Μουτάφης Χρήστος ΠΕ02 και κ. Σαλούστρου Ελένη ΠΕ04.04.
Το αντικείμενο του συνεδρίου είναι η διδασκαλία στο σχολείο του Ολοκαυτώματος και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε αναλάβει δράσεις στο σχολείο μας για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ένα μοναδικό ιστορικό γεγονός, το Ολοκαύτωμα.
Ταυτόχρονα το Ολοκαύτωμα αποτελεί άξονα μελέτης των δυο ευρωπαϊκών προγραμμάτων που εξελίσσονται στο σχολείο μας, του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ΕΡΑS και του προγράμματος ευρωπαϊκής ακαδημαϊκής κινητικότητας Erasmus +. Καθόλη τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν επιστημονικές εισηγήσεις από κορυφαίους ιστορικούς, μαρτυρίες και καινοτόμα σχέδια μαθήματος ενώ είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολλά εργαστήρια παραγωγής πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού.
Η επιλογή των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών στο σεμινάριο γίνεται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και αποτελεί ευτυχή συγκυρία και επιβράβευση, η συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου μας στο παραπάνω σεμινάριο. Ως επιστέγασμα της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στο σεμινάριο, θα πραγματοποιηθούν δράσεις με θέμα το Ολοκαύτωμα στην επόμενη σχολική χρονιά. Ήταν αναμφίβολα μια τιμητική και παραγωγική συμμετοχή.