« Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου»
Το 5ο Γενικό Λύκειο Πατρών συμμετείχε στο 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Υβριδικό Συνέδριο με θεματικό άξονα: «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου» που διοργανώθηκε από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο συντόνισε ευρύ Δίκτυο Σχολείων (345 σχολεία, 7654 μαθητές και 1254 καθηγητές, 426 εργασίες) .
Το Μαθητικό Συνέδριο διεξήχθη διαδικτυακά από την Τετάρτη 26/3/25, έως την Παρασκευή 28/3/25 και δια ζώσης το Σάββατο 29/3/25 στο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το 5ο Γενικό Λύκειο Πατρών εργάστηκε στο πλαίσιο του Δικτύου «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου» με παραγόμενο αποτέλεσμα δυο εργασίες που εκπόνησαν οι συμμετέχοντες μαθητές/τριες του σχολείου με τη συνδρομή των υπεύθυνων εκπαιδευτικών. Βάσει του Προγράμματος του Συνεδρίου οι εκπονηθείσες εργασίες τους παρουσιάστηκαν διαδικτυακά στο την Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2025, στο πλαίσιο της 1ης συνεδρίας. Οι ομάδες που παρουσίασαν τις εργασίες τους ήταν οι ακόλουθες:
Τίτλος 1ης εργασίας: «Η ΑΧΑΪΑ ΚΑΙ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗ MAGNA GRAECIA»
Επιβλέπουσα Εκπαιδευτικός: Σοφία Μανωλοπούλου (ΠΕ02)
Συνεργάτες Εκπαιδευτικοί: Πελέκης Χαράλαμπος(ΠΕ86) Δαβάνου Βασιλική(ΠΕ86) Σαμπαζιώτης Μιχάλης (ΠΕ03) Καλαμπούκας Γεώργιος (ΠΕ04)
Συμμετέχοντες Μαθητές:
Αγγελοπούλου Πούλια, Βαλλιανάτου Ζωή, Καποτά Νικολίτσα, Κουκής Χρήστος, Κυριτσοπούλου Αθανασία, Κωστούλα Γιασεμή, Μανίκας Ανδρέας, Σπηλίου Χριστίνα, Σπυροπούλου Δήμητρα-Παρασκευή, Σταυροπούλου Βασιλική, Τζουραμάνης Κωνσταντίνος, Τσατσούρης Θεόφιλος, Φιλίππα Ευαγγελία
Τίτλος 2ης εργασίας: «Η ΑΦΑΝΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ»
Επιβλέπων Εκπαιδευτικός: Μουτάφης Χρήστος (ΠΕ02)
Συνεργάτες Εκπαιδευτικοί: Χρήστος Φελούκας (ΠΕ02) Σαλούστρου Ελένη(ΠΕ04.04) Βασιλείου Νικολίτσα (ΠΕ02)
Συμμετέχοντες Μαθητές:
Αγγελοπούλου Πούλια, Αιχμαλωτίδη Μαρία, Αλεξανδρίδη Βασιλική,
Αρβανιτίδου Κωνσταντίνα, Αργυρίου Αλεξάνδρα, Αρχιμανδρίτη
Κωνσταντίνα, Βασιλείου Φίλιππος, Γουργουρίνη Φωτεινή,
Γιαννούλη-Ψηλοπαναγιώτη Αγάπη, Καρανίκου Σαβίνα, Κουκής Χρήστος,
Κυριτσοπούλου Αθανασία, Λαζανά Νικολία, Λαλιώτη Δανάη, Λαλιώτη Νεφέλη,
Λαμπροπούλου Αφροδίτη, Μπαλάση Γιολάντα
Οι εργασίες παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο εξοικείωσης των μαθητών με τη διαδικασία εκπόνησης μιας επιστημονικής έρευνας που καταλήγει σε επιστημονικά συμπεράσματα που μπορούν να ανακοινωθούν στην μαθητική επιστημονική κοινότητα. Οι δράσεις αυτές εκτός από τα άμεσα παιδαγωγικά αποτελέσματα, της συνεργασίας παιδιών διαφορετικών τάξεων και ενδιαφερόντων με στόχο μια κοινή επιστημονική αποτύπωση, προωθούν την ερευνητικότητα, την αυτενέργεια και την επιστημονικά τεκμηριωμένη σκέψη. Ταυτόχρονα αναπτύσσουν τις κοινωνικές δεξιότητες όλων των εμπλεκομένων, μαθητών και συντονιστών-καθηγητών, με απτό αποτέλεσμα την δημιουργία και την εμπέδωση ενός άρτιου επιστημονικού και ταυτόχρονα συνεργατικού κλίματος μάθησης. Η διάδραση με τις υπόλοιπες ομάδες του συνεδρίου, έστω και διαδικτυακά, ενισχύει την αυτοεικόνα των μαθητών και τους γεμίζει αυτοπεποίθηση για ανάλογες προσπάθειες και στο μέλλον.
Θερμές ευχαριστίες στην Οργανωτική Επιτροπή του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών για την ευκαιρία που μας έδωσαν να οργανώσουμε και να παρουσιάσουμε τις εργασίες των παιδιών μας!