1945-2025. 80 χρόνια μνήμης για το Ολοκαύτωμα

Φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τότε που ο άνθρωπος έμεινε ενεός μπροστά στις θηριωδίες που μπορεί να διαπράξει το είδος του. Τα ρωσικά στρατεύματα, προελαύνοντας προς το Βερολίνο, βρέθηκαν μπροστά στην αποτρόπαιη καθημερινότητα των εγκλείστων του Άουσβιτς και του Μπιρκενάου, αποκαλύπτοντας τα εγκλήματα πέραν πάσης λογικής και φαντασίας που είχαν διαπράξει οι Ναζί εναντίον της ανθρωπότητας. Εκατομμύρια δολοφονημένοι κάτω από τις πλέον απάνθρωπες συνθήκες που θα μπορούσε να συλλάβει ακόμη και το πλέον διεστραμμένο μυαλό, αυτό του Άιχμαν που εμπνεύστηκε και έθεσε σε εφαρμογή, για την εξάλειψη κυρίως των Εβραίων αλλά και Ρομά, ομοφυλόφιλων, αναπήρων, αντιφρονούντων την βιομηχανία θανάτου των στρατοπέδων συγκέντρωσης

Η Ευρώπη, ο κόσμος, αρχικά δεν κατάλαβε την έκταση του ζητήματος. Ή ήταν τρομακτικό να συνειδητοποιήσει πως πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι εξαλείφθηκαν από προσώπου γης με τον πλέον φριχτό τρόπο ως μάρτυρες του ρατσιστικού παραληρήματος του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας και την σιωπηλή αποδοχή πολλών κοινωνιών, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Κροατίας για να αναφέρουμε χαρακτηριστικά μερικές, ενδεικτικά μόνο, που δημιούργησαν στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξολόθρευσης μεγάλων ομάδων ανθρώπων οι οποίοι δεν ταίριαζαν στα χαρακτηριστικά της “Αρίας φυλής”, όπως την περιέγραψε ο Χίτλερ.

Η δημόσια δίκη του Άιχμαν όμως, του εισηγητή της “Τελικής Λύσης” και η αναγκαία χρονική απόσταση από τα γεγονότα, δημιούργησε ένα ολόκληρο ιστορικό ρεύμα έρευνας και ανάλυσης των γεγονότων του Ολοκαυτώματος. Έτσι έγινε κατανοητή η έκταση της θηριωδίας, μελετήθηκαν οι παρεμβάσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και αναδείχθηκε το Ολοκαύτωμα ως μοναδικό ιστορικό γεγονός με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν στις πλέον αξιομνημόνευτες, σκοτεινές, σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε ώστε η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει τον εφιάλτη του πολέμου μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τα ναζιστικά εγκλήματα που αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα. Η δημοκρατία, η ελευθερία σκέψης και γνώμης, η επιστήμη, η τέχνη, η παιδεία, η ευημερία, είναι τα αγαθά που καλούμαστε ως πολίτες της Ευρώπης για μια ακόμη στροφή της ανθρώπινης ιστορίας καθώς ο πόλεμος χτυπά για μια ακόμη φορά την πόρτα της Ευρώπης να προασπίσουμε. Ας είναι η εποχή μας μια εποχή φωτός, μια εποχή ειρήνης και προκοπής, μακριά από το σκοτάδι και τον όλεθρο του σκοταδισμού και του απολυταρχισμού, αυτό είναι το μήνυμα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος! Ας κάνουμε και μια ευχή, στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων!

Από την ομάδα του ευρωπαϊκού προγράμματος EPAS του σχολείου μας

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Υπεύθυνος καθηγητής

Μουτάφης Χρήστος Φιλόλογος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *