Διαδραστική Διδασκαλία της Μικρής Κυκλοφορίας του Αίματος με Role Playing

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Βιολογίας στην Α’ Λυκείου, η διδασκαλία της μικρής  (πνευμονικής) κυκλοφορίας του αίματος, πραγματοποιήθηκε με έναν πρωτότυπο και βιωματικό τρόπο: μέσα από παιχνίδι ρόλων (role playing)!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες «μπήκαν στη θέση» της καρδιάς και συγκεκριμένα των τεσσάρων χώρων της, πήραν το ρόλο των πνευμόνων και των αγγείων που ξεκινούν και καταλήγουν σε αυτήν και αναπαρέστησαν ζωντανά τη διαδρομή της μικρής κυκλοφορίας.

Το ρόλο του αίματος είχαν δύο μπαλάκια μπλε και κόκκινου χρώματος, το μπλε ήταν το μη οξυγονωμένο αίμα και το κόκκινο, το οξυγονωμένο. Οι μαθητές πετούσαν τα μπαλάκια μεταξύ τους, ακολουθώντας τη σωστή διαδρομή του αίματος, όπως συμβαίνει στην μικρή κυκλοφορία.

Μέσα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, οι μαθητές κατανόησαν σε βάθος τη δομή της καρδιάς, τη λειτουργία και τη σημασία του κυκλοφορικού συστήματος, συνεργάστηκαν δημιουργικά και διασκέδασαν μαθαίνοντας.

Η συμμετοχή ήταν καθολική και ο ενθουσιασμός μεγάλος, καθώς η τάξη μετατράπηκε σε ένα δυναμικό και διαδραστικό «εργαστήριο» μάθησης.

Ακολουθούν στιγμιότυπα από τη δραστηριότητα στις παρακάτω φωτογραφίες!

Υπεύθυνη καθηγήτρια: 

Ε. Σαλούστρου ΠΕ04.04 Βιολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *