Tο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. με θέμα: «Ενεργός και Αλληλέγγυος Μαθητής Πολίτης», διεξήχθη στις 5, 6 & 7 Μαΐου 2025 στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή 600 περίπου μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών από 40 σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Στο Φεστιβάλ το 5ο Γενικό Λύκειο Πατρών συμμετείχε με δύο ομάδες μαθητριών και μαθητών με θέματα:
Η πρώτη, «Magna Graecia, εκεί που φτερουγίζει η Ελλάδα», με συντονίστρια την κ. Μανωλοπούλου Σοφία (ΠΕ02) και συμμετέχοντες καθηγητές την κ. Βασιλείου Νικολίτσα(ΠΕ02) και τον κ. Καλτσά Δημήτριο (ΠΕ78) και τους παρακάτω συμμετέχοντες μαθητές: Κουκής Χρήστος, Κωστούλα Γιασεμή, Σπηλίου Χριστίνα, Μανίκας Ανδρέας, Σταυροπούλου Βασιλική, Φίλιππα Ευαγγελία, Σπυροπούλου Παρασκευή-Δήμητρα
Magna Graecia Ομάδα Μανωλοπούλου (PowerPoint)
Και η δεύτερη «Magna Graecia, εκεί που ανέπνευσε η Ελλάδα», με συντονιστή τον κ. Μουτάφη Χρήστο (ΠΕ02) και συμμετέχοντες καθηγητές τον κ. Φελούκα Χρήστο (ΠΕ02) και την κ. Χατζήπαπα Μαριάννα (ΠΕ02) και τους παρακάτω συμμετέχοντες μαθητές: Αγγελοπούλου Πούλια, Αργυρίου Αλεξάνδρα, Γουργουρίνη Φένια, Δρούκα Μαριάννα, Κουκής Χρήστος, Λαλιώτη Δανάη, Λαλιώτη Νεφέλη, Κυριτσοπούλου Αθανασία.
Magna Graecia Ομάδα Μουτάφη (Powepoint)
Και οι δύο ομάδες παρουσίασαν αξιοπρόσεκτες και εμβριθείς εργασίες για την μακραίωνη παρουσία του Ελληνισμού στην Κάτω Ιταλία και την Σικελία. Επίσης συμμετείχαν στον εικαστικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε με θέμα την Μεγάλη Ελλάδα, «Greatings from Graecia to Magna Graecia». Η μαθήτρια του σχολείου μας, Αγάπη Γιαννούλη-Ψηλοπαναγιώτη πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό με θέμα «Una Fazza, Una Razza».
Ο απώτερος στόχος των προγραμμάτων του σχολείου μας είναι η μελέτη και η ανάδειξη της ελληνικής παρουσίας στην Νότια Ιταλία μέσω των εργασιών των μαθητών. Τα ελληνόφωνα χωριά της Νότια Ιταλίας αποτελούν τον διαχρονικό πολιτισμικό κρίκο ανάμεσα στις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Ιταλία από την αρχαιότητα έως σήμερα. Εντούτοις, μετά από τόσους αιώνες αδιάλειπτης ελληνικής παρουσίας, χρειάζεται επειγόντως μια καμπάνια ενημέρωσης και διάσωσης τόσο του ελληνικού γλωσσικού ιδιώματος όσο και του πολιτισμού των Ελλήνων της Μεγάλης Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκαν τα φετινά προγράμματα Αγωγής Υγείας, αποσκοπώντας σε μια στενότερη σχέση με τον ελληνισμό της Ιταλίας.
Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ ανέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο την φιλοσοφία των Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας που υλοποιούνται στις σχολικές μονάδες της Αχαΐας και αποσκοπούν στη διεύρυνση των απαραίτητων γνώσεων, δεξιοτήτων, αξιών και αρχών για την προάσπιση και ανάπτυξη της σωματικής και ψυχοκοινωνικής υγείας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του εθελοντισμού, και εν γένει την ανάδειξη του ρόλου των μαθητών ως ενεργών πολιτών στη διασφάλιση της αξιοπρέπειας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.