Την οργάνωση της εκδρομής ανέλαβαν και υλοποίησαν οι καθηγητές του σχολείου μας: Δαβάνου Βασιλική, μαθηματικός–πληροφορικής, Μουτάφης Χρήστος, φιλόλογος Σαλούστρου Ελεάννα, βιολόγος και Φελούκας Χρήστος, φιλόλογος.
Η διαδρομή μας…
45 μαθητές και μαθήτριες από τη Β΄ τάξη του λυκείου μας είχαν την μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούν από Έλληνες ερευνητές στους επισκέψιμους χώρους του ερευνητικού κέντρου CERN, όπου και ενημερώθηκαν για τα πειράματα που διενεργούνται σε αυτό αλλά και τους στόχους του. Κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής οι μαθητές και οι καθηγητές πραγματοποίησαν και άλλες επισκέψεις και περιηγήσεις.
Το ταξίδι μας ξεκίνησε με την άφιξη στο αεροδρόμιο της Γενεύης και τη μετάβαση στη Λοζάνη, όπου επισκεφθήκαμε το Πολυτεχνείο της Λοζάνης. Εκεί έγινε διάλεξη από Έλληνα επιστήμονα για τα προγράμματα σπουδών, τις προϋποθέσεις εισαγωγής και τις πιθανές επαγγελματικές προοπτικές. Επισκεφθήκαμε το ιστορικό κέντρο της Λοζάνης, το κτίριο όπου υπογράφθηκε η ομώνυμη Συνθήκη με την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα της Ελλάδας όπως υφίστανται σήμερα, τον μοναδικής ομορφιάς καθεδρικό ναό της Λοζάνης, το Γοτθικό ναό του 13ου αιώνα της Παναγίας, έναν από τους σημαντικότερους ναούς της κεντρικής Ευρώπης με μοναδικούς κίονες και βιτρό του 15ου αιώνα. Από τον εξώστη του ναού θαυμάσαμε την μοναδική θέα προς τη Λοζάνη, τη λίμνη της Γενεύης και τις Άλπεις. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Μοντρέ, την καλλιτεχνική πρωτεύουσα της Ελβετίας όπου γίνεται η ετήσια συγκέντρωση των ευρωπαίων καλλιτεχνών, τελευταία μόνιμη κατοικία του τραγουδιστή του μουσικού συγκροτήματος των Queen, Φρέντι Μέρκιουρι, με το διάσημο άγαλμα και πόλη που υπογράφηκε η ομώνυμη συνθήκη μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για τα Στενά του Βοσπόρου.
Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην πόλη της Γενεύης. Εκτός από την ξενάγηση στους χώρους του CERN, περπατήσαμε στους δρόμους της με τα εντυπωσιακά κτήρια της Γενεύης, θαυμάσαμε τον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου στην Παλιά Πόλη, επισκεφθήκαμε το σπίτι του Καποδίστρια, όπου διέμεινε όταν οργάνωσε τη χώρα σε καντόνια και για αυτό απολαμβάνει εξαιρετική τιμή στην Ελβετία και νιώσαμε την ατμόσφαιρα και τον παλμό μιας οικουμενικής και πολυπολιτισμικής πόλης. Επισκεφθήκαμε ακόμη το πανεπιστήμιο της Γενεύης και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στη Γενεύη. Στη συνέχεια επιστρέψαμε στην Ανεσί, την κουκλίστικη πόλη των γαλλικών Άλπεων, σαν βγαλμένη από μεσαιωνικό παραμύθι στη γαλλική Σαβοΐα. Σήμερα, αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό εξαιτίας της ομώνυμης αλπικής λίμνης και δικαίως έχει κερδίσει το προσωνύμιο «η Βενετία των Άλπεων».
Η Λυών, ένα από τα σημαντικότερα μητροπολιτικά κέντρα της Ευρώπης, ήταν ο επόμενος σταθμός του ταξιδιού μας. Στη μεγαλύτερη πόλη της Κεντρικής Γαλλίας, στη πόλη των ποταμών, αφού είναι χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Ροδανού και Σον, επισκεφθήκαμε τον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ, της Παναγίας της Φουβριέ, στο λόφο της Κρουά-Ρους, στον λόφο που προσεύχεται. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη Θεία λειτουργία σε έναν μοναδικής ομορφιάς ναό, έναν από τους σημαντικότερους ναούς της Ευρώπης, στο υπόγειο του οποίου υπάρχει κρύπτη αφιερωμένη στην Ιερά Σινδόνη. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το ιστορικό μεσαιωνικό κέντρο της Λυών, προστατευόμενο από την Unesco. Επισκεφθήκαμε την πλατεία Τερρό, με το τεράστιο σιντριβάνι του Μπαρτόλντι που έχει φιλοτεχνήσει και το Άγαλμα της Ελευθερίας, το Δημαρχείο της πόλης, την Πινακοθήκη και την Όπερα της Λυών. Επισκεφθήκαμε και το σύγχρονο κομμάτι της πόλης, όπου δεσπόζει ο ουρανοξύστης της Παρτ-Ντιέ, με το χαρακτηριστικό σχήμα που μοιάζει με μολύβι, με το ομώνυμο εμπορικό κέντρο της πόλης, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, φτιαγμένο στους παλιούς στρατώνες του Ναπολέοντα. Επιστρέψαμε για μια τελευταία περιήγηση στα κανάλια της Ανεσί.
Η επόμενη ημέρα μας βρήκε στην Λουκέρνη, την ιδρυτική πόλη της Ελβετίας, ίσως την ομορφότερη πόλη της Ελβετίας. Επισκεφθήκαμε το Μνημείο του Λέοντος, ένα λιοντάρι που πεθαίνει λαξευμένο στο βράχο, αφιερωμένο στην Ελβετική Φρουρά που σφαγιάστηκε στο Παρίσι κατά τη Γαλλική Επανάσταση, στο πάρκο της Λουκέρνης. Περιδιαβήκαμε την Κάπελ-Μπρούκε, την παλιότερη ξύλινη γέφυρα της Ευρώπης, μια σκεπαστή γέφυρα του 13ου αιώνα, διακοσμημένη με πίνακες που διηγούνται την ιστορία της κεντρικής Ελβετίας, φτιαγμένη για να οχυρώσει την περιοχή από εχθρικές επιδρομές. Ο ναός των Ιησουιτών της Λουκέρνης και το Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης ήταν ανάμεσα στις επισκέψεις μας.
Αναχωρήσαμε για την Ιταλία, για την διάσημη πόλη των Ιταλικών Άλπεων, το Κόμο. Η επόμενη ημέρα μας βρήκε στην ¨Πρωτεύουσα της Λίμνης¨, σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο που δημιουργεί η ομώνυμη αλπική λίμνη. Ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Αλεσάντρο Βόλτα, μουσείο αφιερωμένο στον σημαντικό Ιταλό φυσικό και κατόπιν στον εντυπωσιακό αναγεννησιακό γοτθικό ναό της πόλης, την Κοίμηση της Θεοτόκου ή Ντουόμο του Κόμο. Μοναδική στιγμή του ταξιδιού μας ήταν η περιήγηση στη λίμνη του Κόμο και στα εντυπωσιακά αξιοθέατά της, μια από τις ομορφότερες λίμνες του κόσμου.
Αναχωρήσαμε το βράδυ από το αεροδρόμιο του Μιλάνο με μοναδικές εμπειρίες και γνώσεις αλλά και όμορφες αναμνήσεις!
