Αιμοδοσία μαθητών Γ΄ Λυκείου – 6 Μαρτίου 2022

Δυσανασχετούν πολλοί στην όψη του αίματος, άλλοι το έχουν συνδυάσει με τη σωματική  θραύση και για άλλους το αίμα είναι μια ευκαιρία στη ζωή. Η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι απλά μια χειρονομία καλής θέλησης είναι ένδειξη ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο σε μια κοινωνία που φαίνεται να έχει χάσει κάθε ενδιαφέρον.

Δυστυχώς μόνο 5% των ατόμων που θα μπορούσαν να είναι αιμοδότες, δίνουν αίμα. Εξαιτίας της ψυχολογικής πίεσης που μας ασκείται κάθε μέρα και του άκριτου ανταγωνισμού απέναντι στους ανθρώπους έχουμε ξεχάσει ότι ο ένας έχει ανάγκη τον άλλο. Στον κόσμο της άγνοιας για το συνάνθρωπο, της εκμετάλλευσης και της αδιαφορίας και αν θεωρείς ότι είσαι εγκλωβισμένος σε ένα τέτοιο κόσμο και ψάχνεις τρόπο διαφυγής, κάνε κάτι για να τον αλλάξεις.

Γίνε εθελοντής.

Στις 6 Μαρτίου 2022, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Λυκείου μας συμμετείχαν σε εθελοντική αιμοδοσία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου από το κέντρο Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Οι μαθητές μας ανταποκρίθηκαν σε αυτή την πράξη αλληλεγγύης, προσφέροντας ελπίδα ζωής σε ανθρώπους που η μετάγγιση αίματος είναι το φάρμακο που τους κρατά στη ζωή! Το αποτέλεσμα αυτής της εθελοντικής πράξης ήταν η συλλογή τριάντα μονάδων αίματος!

Η αιμοδοσία αποτελεί ένα δώρο ζωής για κάποιον ο οποίος έχει απόλυτη ανάγκη από μετάγγιση αίματος.

Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, 60% του πληθυσμού θα χρειαστεί μετάγγιση ολικού αίματος ή ενός από τα στοιχεία του αίματος σε κάποια στιγμή της ζωής του.

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η δωρεά αίματος δεν περιέχει κανένα κίνδυνο για τον αιμοδότη και είναι σχεδόν εντελώς ανώδυνη. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ο αιμοδότης να μολυνθεί με οποιαδήποτε ασθένεια όπως το AIDS, η ηπατίτιδα και άλλες

Ποιοι ασθενείς χρειάζονται μετάγγιση;

Ασθενείς που έχουν χάσει αίμα λόγω τραύματος ή λόγω εγκαυμάτων. Η χορήγηση αίματος, δηλαδή η μετάγγιση είναι αναγκαία στους ακόλουθους ασθενείς:

  • Ασθενείς που έχουν χάσει αίμα κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης
  • Ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα, ιδιαίτερα όταν υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες
  • Ασθενείς με θαλασσαιμία ή άλλες χρόνιες αναιμίες

Ποιος μπορεί να είναι αιμοδότης;

Τα κριτήρια για να είναι κάποιος αιμοδότης δεν είναι πολλά:

  • Ηλικία: Ο αιμοδότης πρέπει να είναι τουλάχιστο ηλικίας 17 ετών
  • Βάρος σώματος: Συνήθως απαιτείται το βάρος σώματος να είναι τουλάχιστο 50 κιλά
  • Ασθένειες: Ο αιμοδότης πρέπει να είναι σε καλή υγεία και απαλλαγμένος από μεταδοτικές ασθένειες

Εάν ο αιμοδότης λαμβάνει φάρμακα, δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά δεν μπορεί να προσφέρει αίμα. Σε τέτοια περίπτωση είναι ορθό να ενημερώνεται ο γιατρός και το προσωπικό που είναι υπεύθυνοι κατά την αιμοληψία. Οι περισσότεροι αιμοδότες μπορούν να προσφέρουν μετά από έγκριση του γιατρού, και μέχρι κάθε 8 εβδομάδες.

Τα άτομα τα οποία αποκλείονται μόνιμα από την αιμοδοσία περιλαμβάνουν:

  • Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου
  • Ασθενείς που προσβλήθηκαν ή πάσχουν από ηπατίτιδα
  • Άτομα που διατρέχουν ψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV που είναι υπεύθυνος για τη μετάδοση του ιού του AIDS, όπως οι χρήστες των ενδοφλέβιων ναρκωτικών ή λόγω σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *