Το σχολείο μας στην Κωνσταντινούπολη!!!

Μια υπέροχη εμπειρία βίωσαν 45 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, επισκεπτόμενοι την Κωνσταντινούπολη μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Στην συνομιλία του με τους μαθητές, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην πρόοδο της επιστήμης και στις πολυποίκιλες επιπτώσεις που αυτή έχει στη ζωή των ανθρώπων, ενώ μίλησε και για την καταστροφή του περιβάλλοντος και για τις οικολογικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μέριμνα της Εκκλησίας για τη νεολαία, ενώ τέλος εξέφρασε και την πεποίθηση ότι οι νέες και οι νέοι μπορούν να συνδυάσουν στη ζωή τους την ιδιότητα του Χριστιανού και του σύγχρονου ανθρώπου.

Τα παιδιά επισκέφθηκαν όλα τα μνημεία της άλλοτε Βασιλεύουσας, ενώ μεγάλη εντύπωση τους έκανε και το Ζωγράφειο Σχολείο και η υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε.

Την αποστολή συνόδευσαν ο υποδιευθυντής του σχολείου Δημήτρης Καλτσάς και οι Σοφία Μανωλοπούλου (φιλόλογος), Γιώργος Κωστόπουλος (καθηγητής αγγλικής) και Μιχάλης Σαμπαζιώτης (μαθηματικός).

Η ξενάγηση του Τανέρ (Πομάκος από τη Θράκη) ήταν μαγική, ενώ εξαιρετικός ήταν και ο Παναγιώτης Ματθαίος με τις πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για την Πόλη.

Κωνσταντινούπολη

Ένα όμορφο και ζωντανό παραμύθι.

Ένα διαχρονικό ταξίδι. Μια μαγευτική πόλη σταυροδρόμι της γεωγραφίας και των πολιτισμών.

Με το πέρασμα των αιώνων, πολλές κουλτούρες άφησαν το αποτύπωμά τους στην Κωνσταντινούπολη. Νιώσαμε αυτές τις επιρροές από πρώτο χέρι περπατώντας στις γειτονιές της Πόλης.

Από τα ιερά αξιοθέατα της Αγίας Σοφίας και την ευρωπαϊκή κομψότητα του 19ου αιώνα στο Πέραν διαπιστώσαμε ότι η Κωνσταντινούπολη δεν είμαι μία μόνο πόλη, αλλά πολλές πόλεις μαζί.

Η ενέργειά της απλώνεται ανάμεσα στον Κεράτιο κόλπο και στη θάλασσα του Μαρμαρά. Ελληνικές εκκλησίες, ο Πύργος του Γαλατά, τεμένη, οι γέφυρες του Βοσπόρου που ενώνουν την Ευρώπη με την Ασία και τα εγκαταλειμμένα σπίτια των Ελλήνων, μετά τα γεγονότα του ΄55 και του 64, με την καταπληκτική αρχιτεκτονική συνθέτουν τις πτυχές αυτής της πολυδιάστατης πόλης.

Ατμοσφαιρική από τη μία, με ένα μυστηριώδες πέπλο Ιστορίας, ακουσμάτων και γεύσεων, αλλά με σύγχρονο χαρακτήρα που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς από την άλλη.

Η βόλτα στις όχθες του Βοσπόρου την ευρωπαϊκή και ασιατική, ήταν ιδανική για να θαυμάσουμε τις μοναδικές ομορφιές της πόλης και να τραβήξουμε μοναδικές φωτογραφίες

 

Ιστορική, μοντέρνα, παραδοσιακή – είναι πολλές πόλεις σε μία. Άλλωστε, αυτό είναι που την κάνει γοητευτική: ο μοναδικός τρόπος που συνδυάζει τα ευρωπαϊκά με τα ασιατικά στοιχεία. Τίποτε δεν αξίζει περισσότερο από το περπάτημα στις ιστορικές γειτονιές της Πόλης. Τι να πρωτοδει κανείς; Την Αγία του θεού Σοφία, το Μπλε Τζαμί, τον παλιό Ιππόδρομο, το βυζαντινό Υδραγωγείο, τις δύο κλειστές αγορές.

Την υπέροχη η περιοχή του Φαναρίου, τα στενά σοκάκια με τα παλιά αρχοντικά, που ανακαινίζονται σιγά σιγά, το Ελληνορθόδοξο πατριαρχείο με την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, τη μονή Βλαχερνών, τμήματα του παλιού παλατιού, την Μεγάλη του Γένους Σχολή, που τα κόκκινα τούβλα της ήρθαν όλα από τη Γαλλία.

Επισκευτήκαμε τη Μονή του Μπαλουκλή και τους τάφους των πατριαρχών, τα Θεοδοσιανά τείχη.

Τον πύργο του Γαλατά στη μια άκρη της λεωφόρου του Πέραν και στην άλλη η Πλατεία Ταξιμ (Πλατεία Διανομής). Κοντά εκεί και ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, εκεί που κάποτε ξεκινούσε το θρυλικό Όριεντ Εξπρές για την καρδιά της Ευρώπης.

Και αυτά είναι μόνο βασικά μέρη, στην πιό όμορφη Πόλη του Κόσμου.

Μεγάλη η συγκίνηση για την υποδοχή του Πατριάρχη μας στο ναό του Αγίου Γεωργίου και η πρώτη μας φωτογραφία όλης της ομάδας.

Η συγκίνηση και η υπόσχεση αδελφοποίησης με ο Ζωγράφειο Σχολείο, ένα από τα τρία Ελληνικά που λειτουργούν ακόμα στην Πόλη.

Ατελείωτα μνημεία τεράστιας ιστορικής αξίας Ελληνικά, Ρωμαϊκά, Βυζαντινά, Οθωμανικά, όλα συγκεντρωμένα στους επτά λόφους της Βασιλεύουσας.

Με τα μάτια των μαθητών ….

“Ήταν η καλύτερη εκδρομή στη ζωή μου».

«Η εκπαιδευτική εκδρομή στην Πόλη ήταν γεμάτη συναισθήματα, εικόνες γνώσεις και εμπειρίες. Ήταν μια εμπειρία αξέχαστη και συγκινητική».

«Ήταν σαν ένα ταξίδι στην ιστορία»

«Ένοιωσα περήφανος για τον ελληνικό πολιτισμό. Άλλαξε ό τρόπος σκέψης μου».

«Κάθε πόλη έχει τη δική της ταυτότητα αλλά η Κωνσταντινούπολη είναι πολλές πόλεις μαζί μια διαπολιτισμική, μία σύνθεση ανατολής και δύσης».

«Ήταν μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη.

«Ένοιωσα πολύ όμορφα για το κλίμα που διαμορφώθηκε ανάμεσα σε όλη την ομάδα (Μαθητές, Καθηγητές, Οδηγούς και ξεναγό)».

«Μου άρεσε που έβλεπα τα χαρούμενα πρόσωπα των συμμαθητών μου».

«Συγκινήθηκα με την υποδοχή, το καλωσόρισμα του Διευθυντή κ. Δερμιτζόγλου Γιάννη και  τις αναμνηστικές  κονκάρδες και   στο Ζωγράφειο Σχολείο»

« Μου έκανε εντύπωση  που οι μαρμάρινες σκάλες είχαν φθαρεί από τα πολλά χρόνια χρήσης».

«Μου άρεσε  που  οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου μας υποδεχθηκαν με  αγάπη και καλοσύνη»

Ήταν υπέροχα που ο  Μικρός Πάρης  του Ζωγράφειου ανέβηκε και μας  έπαιξε μουσική. Πολύ ωραία έπαιξε και η Βασιλιάνα την «Ελίζα» του Μπετόβεν»

«Η εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη ήταν μια φανταστική εμπειρία».

«Ένοιωσα για μια στιγμή πως ήμουν μαζί με τους αργοναύτες όταν ανεβαίναμε το Βόσπορο»

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την εκδρομή θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη και την ψυχή μου».

«Ξεφύγαμε από τις τυπικές σχέσεις που μέχρι τότε επικρατούσαν στο σχολείο. Κυριάρχησε ο αυθορμητισμός και γνωριστήκαμε ουσιαστικά».

«Ήταν πολύ οργανωμένη εκδρομή και δε νιώσαμε ούτε μία στιγμή κούραση». «Γνώρισα άτομα τα οποία στο χώρο του σχολείου δεν μιλούσαμε καθόλου και δέθηκα περισσότερο με άτομα τα οποία ήδη ήξερα».

«Οι καθηγητές ήταν πάντα δίπλα μας και νιώθαμε ασφάλεια οικειότητα και μάς έκαναν να νιώσουμε σαν να ήμασταν χρόνια μαζί στην ίδια οικογένεια».

«Επειδή είμαι για πρώτη φορά στο Λύκειο έφυγε από το μυαλό μου κάθε φόβος και επιφύλαξη που είχα για αυτή την νέα εκπαιδευτική βαθμίδα».

«Όταν βγαίναμε από την Πόλη και ο ξεναγός είπε όταν κανείς γυρίζει πίσω είναι σα να δίνει υπόσχεση ότι θα επιστρέψει . Γυρίσαμε όλοι … Ήταν τόσο υπέροχο..»

«Όλοι ορκιστήκαμε να ξαναπάμε…»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *