ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Ένα υπέροχο τριήμερο πραγματοποίησε η B΄τάξη του σχολείου μας από 26/4/23 έως 28/4/23 στη Λευκάδα, στο νησί του Άγγελου Σικελιανού και του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Στον πηγαιμό για την Λευκάδα, πρώτος σταθμός ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ηπείρου και «σήμα κατατεθέν» της Άρτας, το ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ, που ενώνει τις δύο πλευρές του Άραχθου ποταμού. Το εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι προκάλεσε το θαυμασμό και ζωντάνεψε στη μνήμη όλων τη γνωστή παραλογή ΤΟΥ ΓΙΟΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ, σύμφωνα με την οποία ο πρωτομάστορας έπρεπε να θυσιάσει τη γυναίκα του για να στεριώσει το Γεφύρι που κάθε βράδυ «εγκρεμιζόταν».

Επόμενος σταθμός του εκπαιδευτικού ταξιδιού υπήρξε  η  ΝΙΚΟΠΟΛΗ, το όνομα της οποίας εμπεριέχει τη λέξη νίκη. Η πόλη ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο ως ανάμνηση της μεγάλης νίκης του ενάντια στον Μάρκο Άντώνιο και την Κλεοπάτρα στο Άκτιο το 31 π.Χ. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί ανάμεσα σε εντυπωσιακά ψηφιδωτά ευρήματα και να δει από κοντά τα ρωμαϊκά τείχη, το ρωμαϊκό θέατρο, το εντυπωσιακό ωδείο, το νυμφαίο, τις ρωμαϊκές θέρμες της Αρχαίας Νικόπολης, ρωμαϊκές οικίες, καθώς και το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί το περιβόητο Μνημείο της νίκης του Αυγούστου στη ναυμαχία του Ακτίου. Μπορεί επίσης να δει την επίδραση του χριστιανισμού στη Νικόπολη, να ενημερωθεί για τον διάσημο στωικό φιλόσοφο Επίκτητο και να συμμετέχει σε ένα “μαγικό ταξίδι” στην περίφημη πόλη της Νίκης.

Η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο συμπληρώθηκε από την επίσκεψη στο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ, στις προθήκες του οποίου εκτίθενται ευρήματα αποκλειστικά από τα μνημεία της ομώνυμης αρχαίας πόλης ,που μαρτυρούν την ιστορία της και φωτίζουν τις όψεις της  δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των κατοίκων της.

Το πρόγραμμα της εκδρομής περιελάμβανε περιήγηση στο λιμάνι  και την πόλη της  Πρέβεζας, που είναι ταυτισμένη με τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη.

Μια καταπληκτική εμπειρία υπήρξε για όλους η περιήγηση στις πηγές του ΑΧΕΡΟΝΤΑ, του μυθικού ποταμού που ξεχωρίζει για το απαράμιλλο φυσικό κάλλος του και τα κρυστάλλινα νερά του.

Σύμφωνα με τη μυθολογία  ο ψυχοπομπός Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να τις μεταφέρει μέσα από τον Αχέροντα στο βασίλειο του Άδη .Κάθε ψυχή για τη μεταφορά της έπρεπε να πληρώσει έναν οβολό.

Οι μαθητές Στεφανόπουλος Γιάννης και Λιάπης Ανδρέας υποδυόμενοι αντίστοιχα το Χάροντα και το Μένιππο, το μοναδικό θνητό που κατάφερε να περάσει τον Αχέροντα χωρίς να πληρώσει, καθώς ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος, πέτυχαν να αναπαραστήσουν με ζωντάνια απόσπασμα από το σχετικό Νεκρικό Διάλογο του Λουκιανού.

Μετά την παραστατική δραματοποίηση στις όχθες του Αχέροντα σειρά είχε η ΠΑΡΓΑ, η γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη, γνωστή ως «νύμφη της Ηπείρου».

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εκδρομής στη Λευκάδα  πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, όπου φυλάσσονται πολιτιστικοί θησαυροί του νησιού.

Το πρόγραμμα έδινε τη δυνατότητα για περιήγηση και στο κοσμοπολίτικο χωριό της Λευκάδας, το ΝΥΔΡΙ ,η φήμη του οποίου οφείλεται στον Αριστοτέλη Ωνάση ,ο οποίος αγόρασε το απέναντι νησάκι τον Σκορπιό.

Με δέος και σεβασμό τέλος μαθητές και καθηγητές προσκύνησαν στην Ιερά Μονή της Φανερωμένης ,θρησκευτικό κέντρο του νησιού. Η Παναγιά η Φανερωμένη είναι προστάτιδα και πολιούχος της Λευκάδας.

Η τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν όμορφα μέρη της πατρίδας μας, να έρθουν σε επαφή με τη φύση αλλά και με την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Συνοδοί καθηγητές: Καλτσάς Δημήτριος ΠΕ 78, Μανωλοπούλου Σοφία ΠΕ 02, Πανταζοπούλου Ελένη ΠΕ 03, Σαμπαζιώτης Μιχάλης ΠΕ 03.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *