Αντικρίζοντας το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου- Μουσείο Ιστορικής Μνήμης, στο Μόναχο της Γερμανίας

Το Ολοκαύτωμα ήταν ο συστηματικός διωγμός και η γενοκτονία διαφόρων εθνικών (κυρίως των Εβραίων), θρησκευτικών, κοινωνικών ή/και πολιτικών ομάδων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Ολοκαύτωμα υποκινούταν από την Ναζιστική Γερμανία και τους συνεργάτες της.

Μερικές ενέργειες με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτρέψει τέτοιου είδους γεγονότα είναι οι εξής:
• Προαγωγή της ειρήνης, των αξιών της και της ευημερίας των πολιτών της με στόχο την καταπολέμηση της πολέμου, της βίας και της εγκληματικότητας.
• Διατήρηση της δημοκρατίας και προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων
• Παροχή ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης
• Ενίσχυση της ισότητας, με σκοπό την αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού και των άνισων διακρίσεων διάφορων κοινωνικών ομάδων ως προς την φυλετική τους προέλευση, την καταγωγή, το φύλλο, την ηλικία κ.λ.π

Τζουμερκιώτης Αθανάσιος, μαθητής  της Α΄ Λυκείου

Για να αποτρέψουμε αποτρόπαια γεγονότα όπως το ολοκαύτωμα πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε την ιστορία μας και έπειτα να αποδεχτούμε τα λάθη μας καθώς είναι αρκετοί εκείνοι που τα αμφισβητούν. Πρέπει να διαμορφώσουμε μία κουλτούρα συλλογικότητας και σεβασμού μεταξύ των λαών, διατηρώντας παράλληλα τα στοιχεία που μας διαφοροποιούν χωρίς ,όμως, να τα θεωρούμε ανώτερα από αυτά των άλλων.

Τέλος δεν πρέπει να διαγράψουμε τις μαύρες αυτές σελίδες της ιστορίας καθώς αποτελούν ένα κομμάτι της, το οποίο δεν πρέπει να ξεχάσουμε ώστε να διαμορφώσουμε την πορεία της μελλοντικής γενιάς.

                                                                       Γεωργόπουλος Ανδρέας, μαθητής  της Α΄ Λυκείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *