Καλειδοσκόπιο Δράσεων του 5ου ΓΕΛ Πατρών- EPAS/ European Parliament Ambassador Schools

Την Τρίτη, 2 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα παρουσίασης των δράσεων και των επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την σχολική χρονιά στα πλαίσια του προγράμματος EPAS/European Program Ambassador Schools.
Παρουσιάστηκαν σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα οι εκδηλώσεις που συμμετείχε το σχολείο μας, τα προσδοκώμενα αλλά και τα παραγόμενα από αυτές αποτελέσματα και δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους μαθητές να γίνουν μια ιδιαίτερα ζωντανή παρέα με την ανταλλαγή σκέψεων, απόψεων και εμπειριών.
Με πολλή χαρά και μεράκι οι μαθητές αναγνώρισαν την προσωπική τους συμμετοχή ως μια σημαντική ψηφίδα σε μια σύνθετη ευρύτερη προσπάθεια και αντιλήφθηκαν την αντίστοιχη συνεισφορά των επιμέρους χωρών στη μεγάλη οικογένεια των λαών της Ευρώπης η οποία οραματίζεται ένα κοινό μέλλον ευημερίας παρόλες τις επιμέρους διάφορες και χαρακτηριστικά. Το μάθημα του σεβασμού της ιδιαιτερότητας, της ετερότητας και της σύμπραξης κάτω από μια κοινή επιδίωξη, είναι ίσως το σημαντικότερο δίδαγμα της Κοινωνίας των Εθνών της Ευρώπης κάτω από τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν μια ξεκάθαρη συνειδητοποίηση και από τους μαθητές μας-Junior European Ambassadors.
Οι άξονες δράσης της φετινής χρονιάς, οι οποίοι αναδείχθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος EPAS, ήταν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Τραυματική Ιστορική Μνήμη και το Ολοκαύτωμα και η Κλιματική Αλλαγή ως απότοκο της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι ίδιοι οι μαθητές ανέλυσαν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους στην ολομέλεια των εθελοντών μαθητών-πρεσβευτών του σχολείου μας σε εορταστικό τόνο, ενώ καταγράφηκαν και οι πρώτες σκέψεις για τις δράσεις της επόμενης χρονιάς.
Στην εκδήλωση του 5ου Γενικού Λυκείου Πατρών η κ. Έλλη Λεμονίδου, Ιστορικός και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε μια αποκαλυπτική και εμβριθή εισήγηση για το Ολοκαύτωμα και τις φονικές ταυτότητες ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος με τους μαθητές του σχολείου μας.
Ο Ευρωβουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αρβανίτης, ήταν ο επίτιμος προσκεκλημένος στην εκδήλωσή μας. Μας παρουσίασε, από τις Βρυξέλλες όπου γινόταν η πανηγυρική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου για την Ημέρα της Ευρώπης, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση του τρόπου δράσης των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των οποίων θωρακίζεται η προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών και μάλιστα στο ιδιαίτερα κομβικό θέμα για τους νέους που αφορά τα δικαιώματα στη χρήση του Διαδικτύου. Έγινε επίσης μια εκτενής αναφορά στον τρόπο που η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κυβέρνησης επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών όλων των χωρών της Ένωσης αλλά και στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν οι μαθητές ως αυριανοί πολίτες της Ευρωπαϊκής κοινότητας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν τον κ. Αρβανίτη για φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και να πληροφορηθούν για θέματα της λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου και του πλαισίου λήψης των αποφάσεων της Ευρωβουλής που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή όλων μας.
Η υβριδική αυτή Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης, ημέρα σημαντική για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που αντιλαμβάνονται την Ε.Ε. ως ζωτικό πολιτικό χώρο κατοχύρωσης των πολιτικών δικαιωμάτων και άνθισης των ατομικής και συλλογικής ευημερίας χωρίς την απειλή των ολοκληρωτικών αντιλήψεων που αιματοκύλισαν τόσες φορές την ήπειρό μας.
Όλα αυτά έγιναν εφικτά χάρη στην άοκνη και αποτελεσματική προσπάθεια της κ. Βασιλικής Δαβάνου/Senior European Ambassador, που κατέστησε τεχνικά εφικτή την Ημερίδα. Συγχαίρουμε όλους τους συμμετέχοντες καθόλη τη σχολική χρονιά στις εκδηλώσεις του σχολείου και προσδοκούμε μια εξαιρετική νέα σχολική χρονιά!
Την Ημερίδα οργάνωσε η ομάδα του προγράμματος EPAS του σχολείου μας που απαρτίζεται από τους καθηγητές:
Βασιλική Δαβάνου, καθηγήτρια Πληροφορικής/Μαθηματικός
Μαρία Δαλαμήτρου, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας
Δημήτρης Καλτσάς, καθηγητής Κοινωνιολογίας, Υποδιευθυντής του σχολείου
Χρήστος Μουτάφης, καθηγητής Φιλοσοφίας, Ιστορικός
Ελεάννα Σαλούστρου, καθηγήτρια Βιολογίας
Χρήστος Φελούκας, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας
Μαριάννα Χατζήπαπα, καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *