Επίσκεψη στο στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου- Μουσείο Ιστορικής Μνήμης, στο Μόναχο της Γερμανίας.

Το 5ο Γενικό Λύκειο Πατρών στο πλαίσιο δράσεων του προγράμματος EPAS/ European Parliament Ambassador Schools, με μια ομάδα μαθητών του, 18/3/2023 – 24/3/2023, επισκέφτηκε το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου- Μουσείο Ιστορικής Μνήμης, στο Μόναχο της Γερμανίας.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου λειτούργησε από το 1933 έως το 1945 ως πρότυπος χώρος εγκλεισμού, βασανισμού και εξόντωσης ανθρώπων και «σχολείο βίας» των Ναζί του Χίτλερ. Φυλακίστηκαν στα δώδεκα χρόνια λειτουργίας του πάνω από 200.000 άνθρωποι και το ένα πέμπτο εξοντώθηκε. Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 1945 από αμερικανικά στρατεύματα και από το 1965 λειτουργεί εκεί μέρος του Βαυαρικού Οργανισμού Μνήμης.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές αλλά και τους συνοδούς καθηγητές, η οποία βοήθησε στην βιωματική κατανόηση μιας από τις πλέον σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας αλλά και στην ουσιαστική συνειδητοποίηση της αξίας του Ανθρώπου. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του κολαστηρίου και ενημερώθηκαν για τις συνθήκες κράτησης και εξόντωσης των κρατουμένων από τους καθηγητές του σχολείου, ενώ ακολούθησε μια σε βάθος συζήτηση για τα γεγονότα της περιόδου.

Μαθητές και καθηγητές είχαν ακόμη την ευκαιρία να επισκεφτούν το Ελληνικό Λύκειο του Μονάχου, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα σχολεία της Ελληνικής Ομογένειας, και να συνομιλήσουν με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές εκεί.

Τέλος, γνώρισαν από κοντά πολύ σημαντικά τοπόσημα της ευρύτερης περιοχής του Μονάχου, της Δυτικής Αυστρίας (Ίνσμπρουκ) και της Βόρειας Ιταλίας (Βερόνα-Μπολόνια).

Συνοδοί Καθηγητές/ s. Ambassadors: Χ. Μουτάφης, Μ. Χατζήπαπα, Β. Δαβάνου, Χ. Φελούκας

« από 3 »

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *