ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1821

Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας, Στόγιος Ευάγγελος, Μυρτώ Περάκη, Ιωακειμίδη Άτρεμις, Μπερδένη Νικολέτα, Μούγιου Αγάπη, με την επιμέλεια της καθηγήτριάς τους Πετροπούλου Σταυρούλας έγραψαν πρωτότυπα,συγκινητικά και ευφάνταστα κείμενα, εμπνεόμενοι/ες από τον αγώνα και τη θυσία των ηρώων/ίδων της Ελληνικής Επανάστασης, χρησιμοποιώντας τεχνικές της λογοτεχνίας.

Τα κείμενα αποτέλεσαν τον κύριο κορμό της σχολικής εορτής της  25ης  Μαρτίου και παρουσιάστηκαν είτε από τους/τις ίδιους/ες είτε από συμμαθητές/τριες τους. Συγκεκριμένα τον εσωτερικό μονόλογο του Ρήγα που συνέγραψε η  Ιωακειμίδη  Άτρεμις(Β3) ενσάρκωσε ο μαθητής  Λιάπης Ανδρέας (Γ3), το ποίημα της Μπερδένη  Νικολέτας(Α3) απήγγειλε η μαθήτρια Αλεξίου Άννα  (Β3), το φανταστικό ημερολόγιο του Γ. Καραϊσκάκη διάβασε η ίδια η δημιουργός του Μούγιου Αγάπη(Α3), την επιστολή προς τους Ελεύθερους Πολιορκημένους που συνέγραψε  η Μυρτώ Περάκη(Β2) παρουσίασε η Κουρπουανίδη Κωνσταντίνα (Α3),ενώ τον μονόλογο για τον Μιαούλη του Ευάγγελου Στόγιου(Β2) διάβασε ο μαθητής Στεφανόπουλος Ιωάννης (Γ4).

Στη γιορτή επί σκηνής παρουσιάστηκε απόσπασμα από το  θεατρικό έργο  «Το μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη από τους/τις μαθητές /τριες: Παρασκευόπουλο Αλέξιο(Α1), Μούγιου Αγάπη(Α3) και Πετρόπουλο Νικόλαο(Α4).

Η εκδήλωση διανθίστηκε μουσικά από τραγούδια που ερμήνευσε η Αγγελική Κώνστα (Γ2) με τη συνοδεία μπουζουκιού και κιθάρας από τον Δημήτριο Χριστογιάννη.

Η χορευτική ομάδα του σχολείου μας, που απαρτίζεται από τους/τις: Αθανασακόπουλο Γεώργιο, Αλεξίου Άννα, Ανδριακόπουλο Μάριο, Αποστολόπουλο Θεόδωρο, Γκοτσόπουλο Ιωάννη, Κουντούρη Ράνια Κουτσιούκη Αγγελική, Κοψίνη  Μιχαλία, Κώνστα Αγγελική, Λουκατάρη Εμμανουέλα, Μούγιου Αγάπη, Παγώνη Ιωάννη, Παρασκευόπουλο Αλέξη, Πετρόπουλο Νίκο και Τρίχα Χρίστίνα, παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας μας.

Την επιμέλεια των διαφανειών της εκδήλωσης είχε ο Παναγιώτης Χριστογιάννης(Α4), ενώ την παρουσίαση της γιορτής είχαν αναλάβει οι Γκοτσόπουλος Ιωάννης και Κοψίνη Μιχαλία.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της εκδήλωσης Χριστογιάννης Ιωάννης(ΠΕ11) και Πετροπούλου Σταυρούλα (ΠΕ02) ευχαριστούν όλα τα παιδιά για την πολύτιμη βοήθειά τους και τους εύχονται κάθε πρόοδο στη ζωή τους!     Συγχαρητήρια σε όλους!

Ρήγας Βελεστινλής  Εσωτερικός Μονόλογος

Γεννήθηκα στο Βελεστίνο, μια πόλη που με στήριξε με κάθε τρόπο, όμως πιο περήφανος πιότερο και από εκείνο, νιώθω για τις Φερές, την αρχαιοελληνική  πόλη δίπλα του, που με προίκισε και με το προσωνύμιο που έμελλε να με συνοδεύει ως το τέλος των ημερών μου. Φεραίος. Η ιστορία και ο πολιτισμός που ανακάλυπτα σε κάθε της πτυχή με καθόρισε και ενστάλαξε μέσα μου  την αγάπη και το πάθος μου για τον ελληνισμό και την εξύψωση του στα προγενέστερα μεγαλεία του, αφού αποτίναζε από τους ώμους του το δυσβάσταχτο ζυγό της σκλαβιάς.
Τα χρόνια πέρασαν και τα ρεύματα της εποχής με παρέσυραν από τους ταπεινούς κάμπους της Θεσσαλίας στην πολύβουη Πόλη, στο κέντρο του κόσμου και λίκνο πολιτισμού και γνώσεων. Και κάπως έτσι έμαθα να προφέρω τη λέξη <<ελευθερία>> σε περισσότερες γλώσσες και με όλο μεγαλύτερη συγκίνηση και πατριωτισμό. Ο δρόμος μου με έφερε στην Ευρώπη, όπου συνάντησα πλήθος ανθρώπων που ενστερνίζονταν το όραμα μου για μια παμβαλκανική ομοσπονδία οπού θα ανθεί η ελληνική παράδοση μαζί με τα ήθη των υπολοίπων λαών του Αίμου, και κυνήγησα αυτο το ιδανικό ως το πέρας των δυνατοτήτων μου. Συνωμότησα με ομοϊδεάτες, συγκρότησα μυστικές εταιρείες και διέδωσα την ιδεολογία μου με όπλο τον ξένο τύπο. Στα τυπογραφεία Ελλήνων της διασποράς φωλιασμένων στην καρδιά της Βιέννης δημοσίευσα έργα, έργα που διαπνέονταν από την επαναστατική διάθεση που προσπαθούσα να εμφυσήσω στους ομογενείς, από το Θούριο ως τη Χάρτα…
Η κάθοδος ξεκίνησε ενώ ετοιμαζόμουν να ταξιδέψω στην Τεργέστη γύρω στα 1797. Εγώ, μαζί με πολλούς φίλους και συνεργάτες, συλληφθήκαμε από τις αυστριακές αρχές μετά από την ατυχή διαρροή ορισμένων παράνομων  συγγραμμάτων μου. Παραδοθήκαμε ύστερα  στους τούρκους του Βελιγραδίου. Τότε το μυαλό μου γύρισε στην Πόλη ,τον τόπο που στις απαρχές την νιότης μου με πλούτισε με τόσα ερεθίσματα και ιδέες, τέτοιες που 20 χρόνια μετά θα με οδηγούσαν στα πρόθυρα μιας οριστικής καταδίκης. Από τον πύργο της Νεμπόισα τώρα, συλλογίζομαι και προσεύχομαι, όχι για την σωτηρία της δικής μου ψυχής και σώματος αλλά για την σωτηρία  της Ελλάδας, της  <<Μεγάλης μας Ελλάδας>>. Τα τελευταία νέα που έφτασαν στα αυτιά μου ήθελαν τους πιστούς μου συμπατριώτες και συνοδοιπόρους να οργανώνουν επίθεση για την απελευθέρωση μας και κάπως αισθάνομαι πως δε θα ζήσω να δω το ελληνικό λάβαρο υψωμένο αγέρωχα στην Ακρόπολη. Στις στερνές μου στιγμές αγωνίας και επιθανάτιας έξαψης, οι σκέψεις που κατακλύζουν το νου μου θυμίζουν στίχους, άλλοτε ψιθυρισμένους στα κρυφά και άλλοτε διαλαλημένους με τον απαράμιλλο ζήλο της καταπιεσμένης φιλοπατρίας:

Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή!

Άρτεμις Ιωακειμίδη Β’3

Γυναίκες του αγώνα

Μπουμπουλίνα, Δόμνα και Μαντώ

Σαν αστέρια στον ουρανό

Τον δρόμο φωτίζετε της λευτεριάς

 

Λασκαρίνα με το βλέμμα σου στραμμένο στον ορίζοντα

Ονειρεύεσαι  την ελευθερία

Αρχόντισσα των Σπετσών με τη θάλασσα πατρίδα και τον άνεμο οδηγό

Τις σειρήνες αποφεύγεις

Και τον αγώνα στη δόξα οδηγείς

 

Δόμνα με θάρρος αγωνίστηκες

Και με την «Καλομοίρα» έσκιζες τα νερά

Σαν φάρος φωτίζεις τον δρόμο της αγωνιστικότητας στη Θράκη

Και όσα κύματα κι αν σε χτυπήσουν στέκεις με δύναμη

 

Μαντώ σαν κερί αναμμένο μεταδίδεις τη σπίθα της επανάστασης

Εσύ που για την Ελλάδα έδωσες όλο σου τον θησαυρό

Όμως πολυτιμότερος ήταν η δύναμη της ψυχής σου!

Μπερδένη  Νικολέτα Α’3

 

Φάληρο, 22 Απριλίου 1827

Ημερολόγιο μου,

Ξέρω ήδη ότι πολύς χρόνος δεν μου απομένει, γι αυτό και γράφω τούτες τις αράδες μπας και αφήσω τίποτα πίσω μου μετά τον θάνατό μου.

Είμαι βαριά άρρωστος, κάθε μέρα ειλικρινά περνάει όλο και πιο αργά. Σήμερα ο πόνος από το τραύμα είναι αφόρητος και να ‘ταν μόνο αυτό… Όλοι είμαστε καταπονημένοι. Οι άντρες μου πεινάνε και έχουν χάσει κάθε ίχνος θάρρους και τόλμης. Μα ο αγώνας για την ελευθερία πρέπει να συνεχιστεί!

Πρέπει να μαζέψουμε ότι δύναμη μας έχει απομείνει και να παλέψουμε με πίστη και ανδρεία. Η Ακρόπολη δε θα πολιορκηθεί! Αλλά εγώ δεν ξέρω αν θα αντέξω, το τραύμα είναι βαρύ και ο πόνος αβάσταχτος. Και το νιώθω, νιώθω τον θάνατο τόσο κοντά μου. Ώρες ώρες αισθάνομαι την παγερή ανάσα του στον ώμο μου. Μα δεν πρέπει να φύγω έτσι, δεν το επιτρέπω στον εαυτό μου. Η πατρίδα πρέπει να απελευθερωθεί και θα παλέψω με νύχια και με δόντια μέχρι την τελευταία μου πνοή!

Θυμούμαι ωρέ το ξεκίνημά μου, εγώ ο γιος της καλογριάς, από μικρό παιδί κλέφτης στα βουνά, στην αυλή του Αλή Πασά, στο καπετανάτο του Κατσαντώνη και τελικά αρχιστράτηγος της Ρούμελης, να πολεμώ παντού τον αναθεματισμένο τον εχθρό. Αύριο ξημερώνει η γιορτή μου αλλά εγώ αποχαιρετώ, η συνδρομή μου στον αγώνα τελειώνει. Όμως η πατρίδα πρέπει να λυτρωθεί και να ελευθερωθεί!

Ο Θεός να δώσει κουράγιο και τόλμη στους Έλληνες να συνεχίσουν τον αγώνα!

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΕΥΓΙΟ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ…

 

Μούγιου Αγάπη  Α’3

 

Πάτρα,22/03/2024

 

Αθάνατοι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι,

Σας απευθύνω αυτή την επιστολή για να εκφράσω τον ανείπωτο θαυμασμό μου για τη θυσία σας!

Την νύχτα της 10ης Απριλίου 1826 που «άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει» πραγματοποιήσατε Εσείς το ακατόρθωτο! Ήταν η μέρα όπου Εσείς αποφασίσατε την Έξοδο, όχι για να σωθείτε αλλά για να πεθάνετε. Ελεύθεροι! Ήταν η μέρα όπου μία ολόκληρη πόλη πραγματοποίησε την προμελετημένη απόφαση της να θυσιαστεί και να οδηγηθεί στον θάνατο.

Έπειτα από ένα χρόνο πολιορκίας απ τους Τουρκοαιγύπτιους η κατάσταση σας ήταν δραματική. Η πείνα σας και οι κακουχίες σας αβάσταχτες. «Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί και η μάνα το ζηλεύει». Αποκλεισμένοι στο Μεσολόγγι λιμοκτονείτε αλλά δεν παραδίνεστε. Πόση δύναμη άραγε κρύβετε μέσα σας! Και δεν σας έφτανε η πείνα, ήρθαν και οι αρρώστιες λόγω άθλιων συνθηκών διαβίωσης…

Μπροστά σε αυτήν την άθλια κατάσταση αποφασίζετε την Έξοδό σας απ το Μεσολόγγι. Αλλά …. Προδοθήκατε. Το αποτέλεσμα: χιλιάδες από σας σφάχτηκαν από τους εχθρούς. Η Έξοδος σας πραγματοποιείται Κυριακή των Βαΐων του 1826. Ήταν το συγκλονιστικότερο γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης! Δεν λυγίσατε μπροστά στη δύναμη του ισχυρού. Τον περιφρονήσατε και οδηγηθήκατε στο Μεγάλο Τέλος. Ήρεμα προς τον θάνατο.

Γίνατε ιδέα, σύμβολο της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της δύναμης και της αυταπάρνησης. Διδαχτήκαμε και διδασκόμαστε από εσάς. Καμιά φορά ξεχνιόμαστε και λοξοδρομούμε απ τον δρόμο που έχετε χαράξει. Λησμονούμε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι και να προχωράμε μαζί στις δύσκολες καταστάσεις. Να στρέφουμε το βλέμμα στο ένδοξο παρελθόν για να μπορούμε να έχουμε πρόοδο σαν έθνος στο μέλλον.

Ευχαριστούμε που μας θυμίζετε ότι:

«Θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία»

ΑΙΩΝΙΑ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ,

Μαθήτρια Λυκείου

Μυρτώ Περάκη Β’2

 

Μονόλογος Μιαούλη

Μέρες και νύκτες αφουγκράζομαι το θρόισμα του κύματος του γαλάζιου πελάγους να με προσκαλεί ψιθυριστά να γυρίσω για ακόμα μια φορά σε αυτό, να αναζητήσω ίσως το τέλος του ορίζοντα ή να δαμάσω, θα ‘λεγε κανείς,  τα νερά του τόπου μου και να γίνω ένα με αυτά. Ο ψίθυρος, όμως, γίνεται φωνή και αντηχεί τόσο στα δικά μου αυτιά, όσο και στην ψυχή του Υδραίου, του Χιώτη, του Αθηναίου, του Πατρινού, και την καλεί να ξυπνήσει και να αναζητήσει στα ατέρμονα βάθη της ύπαρξής της την επί πολλών ετών αδρανή συνείδηση της πατρίδας, της ελευθερίας. Όσο επιτακτικός κι’ αν είναι ο ήχος της αμφιβολίας στον νου μου δεν είναι ικανός να επισκιάσει τον βρόντο της ελπίδας που εμφωλεύει στην καρδιά  μου και την ενσταλάζει αδιάκοπα και επιμόνως με θάρρος, αισιοδοξία και θέληση για αυτοθυσία. Στον βωμό του πολέμου μοναδικό νόμισμα είναι οι ψυχές και από αυτές οι πιο ισχυρές και οι πιο καλά σφυρηλατημένες είναι ικανές να αντέξουν τη θυσία αυτή. Ο καθείς ας επιλέξει το μονοπάτι του… Εγώ γεννήθηκα για την θάλασσα και σε αυτήν θα δώσω τον δικό μου αγώνα, και αν χρειαστεί το σώμα μου και το ίδιο μου το πνεύμα, ξέροντας ότι κάποια στιγμή αγαθός καρπός των μόχθων μου θα είναι να μπορώ να πλέω σε αυτήν ελεύθερα, είτε από πάνω είτε μέσα σε αυτήν αιώνια. Αλλά και τότε πάλι αυτή( η θάλασσα ), με ένα ψίθυρο στην καρδιά, θα κρατά ζωντανή τη φλόγα του πόθου μου γι’ αυτήν, και τότε και μόνο τότε θα μπορώ βρω την άκρη του ορίζοντα, το βάθος του πελάγους ελεύθερος και με ψυχή ατόφια!

Μαθητής του Λυκείου

Ευάγγελος-Παναγιώτης Στόγιος Β’2

video1     video 2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ERASMUS+

Δύο εκπαιδευτικοί του 5ου ΓΕ.Λ. Πατρών, η κα. Μανιάτη Χριστίνα, Φιλόλογος, και η κα. Δαλαμήτρου Μαρία, Αγγλικής Γλώσσας, συμμετείχαν σε σεμινάριο επιμόρφωσης και κατάρτισης, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, στο Βερολίνο.

Το σεμινάριο είχε τίτλο “Το Τείχος του Βερολίνου: Διαδρομή από την Απολυταρχία στη Δημοκρατία” και έλαβε χώρα από τις 30/06 έως την 07/07/2024.

Συμμετείχαν 19 εκπαιδευτικοί από Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ελλάδα,0 Πορτογαλία και Φινλανδία. Ο πάροχος επιμόρφωσης ήταν ο οργανισμός Europass Teacher Academy.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου, οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν όλα τα μνημεία και μουσεία του Βερολίνου τα σχετικά με το Τείχος και την ιστορία του, και σχεδίασαν μαθητοκεντρικές διδασκαλίες για την τάξη.  Το σεμινάριο περιελάμβανε οργανωμένες και πλήρεις ξεναγήσεις στο Μνημείο του Τείχους στην οδό Bernauer Strasse, στην Ανατολική Γκαλερί του Τείχους, στο Παλάτι των Δακρύων που ήταν άλλοτε συνοριακό σημείο διέλευσης μεταξύ ανατολικού και δυτικού Βερολίνου, στο Μουσείο της Στάζι αλλά και στο Μουσείο της Καθημερινής Ζωής στην Ανατολική Γερμανία.  Οι επιτόπιες επισκέψεις έδωσαν έναυσμα να παραχθεί υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη για την ενίσχυση των ιστορικών γνώσεων των μαθητών αλλά και της ευρωπαϊκής και δημοκρατικής τους συνείδησης.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα του σεμιναρίου ολοκληρώθηκε με επιπλέον επισκέψεις στο Ράιχσταγκ, την Πύλη του Βραδεμβούργου και το Μνημείο Ολοκαυτώματος.  Ήταν, συνολικά, ένα πλήρες μάθημα Ιστορίας, υπόδειγμα του πώς διδάσκεται η Ιστορία όταν τη συνδέεις με μνημεία και προφορικές μαρτυρίες.  Το σεμινάριο ήταν στοχευμένο σε εκπαιδευτικούς του σχολείου μας που διδάσκουν Ιστορία ή εκπονούν ευρωπαϊκά προγράμματα για τη δημοκρατία.

Όλο το υλικό που παρήχθη κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστεί την ημέρα των Erasmus Days (15 Οκτωβρίου 2024) στο 5ο ΓΕ.Λ. Πατρών, προκειμένου μαθητές και εκπαιδευτικοί να ωφεληθούν από την κεκτημένη γνώση.

Το σεμινάριο έγινε στα πλαίσια του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ του 5ου ΓΕ.Λ. Πατρών που έχει τίτλο “Point of EU: Enhancing European Identity, Understanding European Projects”

Για το 5ο ΓΕ.Λ. Πατρών,

Χριστίνα Μανιάτη, ΠΕ02, Φιλόλογος, MSc Σπουδές στην Εκπαίδευση

Μαρία Δαλαμήτρου, ΠΕ06, Αγγλικής Γλώσσας, PhD Literature, Erasmus Coordinator

Ενημέρωση σχετικά με συμπληρωματική προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές, με το σύστημα των εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο, το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, όσον αφορά τον αριθμό εισακτέων.

Ενημέρωση σχετικά με συμπληρωματική προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές- με το σύστημα των εξετάσεων

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΑΣΕΙ ΣΣΑΣ ΣΑΝ ΑΣΣΥ 2024

Εργασίες Λογοτεχνίας – Β΄Τετράμηνο

Οι μαθητές/τριες  των τμημάτων Α1 και Α3, κατά τη διάρκεια του Β΄ τετραμήνου,  με την παρότρυνση και επιμέλεια της καθηγήτριας τους Πετροπούλου Σταυρούλας ΠΕ02, εκπόνησαν μια πρωτότυπη εργασία (ομαδική ή ατομική) στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας. Συγκεκριμένα δημιούργησαν το δικό τους  βιβλίο στηριζόμενοι στη βιογραφία και στο έργο νεοελλήνων ποιητών (πρώτο ενικό πρόσωπο- αυτοβιογραφία), με αποτέλεσμα  τη σύνδεση των μαθητών/τριών με τη νεοελληνική ποίηση, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα την αξία της συνεργασίας προκειμένου να επιτύχουν τον τελικό στόχο τους. Ενδεικτικά παρουσιάζονται εργασίες των μαθητών/τριών και από τα δύο τμήματα.

Επιπλέον παρουσιάζεται και η δημιουργική προαιρετική εργασία του μαθητή Γιαννέα Κωνσταντίνου του Α2 στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και συγκεκριμένα σε αποσπάσματα των Ελληνικών του Ξενοφώντα τα οποία οπτικοποίησε με σκίτσα του.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Εργασίες – Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο (Α΄ και Β΄ Τετράμηνο)

Οι μαθητές/τριες  των τμημάτων Β2 και Β3, κατά τη διάρκεια του Α΄ και Β΄ τετραμήνου (σχολ. έτος 2023-2024), με την παρότρυνση και επιμέλεια της καθηγήτριας τους Πετροπούλου Σταυρούλας ΠΕ02, εκπόνησαν μια πρωτότυπη εργασία (ομαδική ή ατομική) στο πλαίσιο του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών.

Συγκεκριμένα ασχολήθηκαν με τις τραγωδίες των τριών τραγικών ποιητών μας (Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη), τους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τους τραγικούς ήρωες, τον ρόλο της γυναίκας και του άνδρα στο αρχαίο θέατρο, τις σύγχρονες παραστάσεις του αρχαίου δράματος, με αποτέλεσμα  τη σύνδεση των μαθητών/τριών με το αρχαίο ελληνικό δράμα, τους ποιητές, τους σύγχρονους θεράποντες/ίδες του και την καλλιέργεια των ιδιαίτερων δεξιοτήτων τους (δημιουργία σκίτσων, αφίσας και ζωγραφιών),  ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα την αξία της συνεργασίας προκειμένου να επιτύχουν τον τελικό στόχο τους.

Ενδεικτικά παρουσιάζονται εργασίες των μαθητών/τριών των δύο τμημάτων και από τα δύο τετράμηνα, καθώς και ασκήσεις δημιουργικής γραφής.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Κοινωνία Μαθητική – Φύλλο 33 Σχολ. Έτος 2023-2024

Φύλλο 33 – Σχολ. Έτος 2023-2024

Η ιστορία της εφημερίδα μας από το Σχολικό Έτος 1988-89 έως σήμερα.

 Φύλλα εφημερίδας _ Βραβεία

5ο ΛΥΚΕΙΟ ΕΝ ΧΟΡΩ

Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς (2023-2024) λειτούργησε στο σχολείο μας εκπαιδευτικό πρόγραμμα παραδοσιακών  χορών της πατρίδας μας με τίτλο:

“ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ, ΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ.ΕΝΑ  ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ  ΧΟΡΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ”.

Σε αυτό συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου μας.

Υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο κ. Χριστογιάννης Ιωάννης (ΠΕ11), με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών Γιαννοπούλου Δήμητρας (ΠΕ04.02) και Πετροπούλου  Σταυρούλας (ΠΕ02).

Κάθε Σάββατο απόγευμα η χορευτική ομάδα  συγκεντρωνόταν στο Γυμναστήριο του σχολείου για να εντρυφήσει στην παράδοση. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τους παραδοσιακούς χορούς και  την ιστορία τους, διασκέδασαν, δημιούργησαν μια χαρούμενη ομάδα, ανέπτυξαν φιλίες, ήρθαν πιο κοντά με τους εκπαιδευτικούς τους και πέρασαν δημιουργικά τον χρόνο τους.

Ένα κομμάτι της δουλειάς τους παρουσιάσθηκε επιτυχώς στην εορτή της 25ης Μαρτίου. Ευχόμαστε τα ρυθμικά βήματά τους να ακουστούν και την επόμενη χρονιά, ενώ αποχαιρετούμε τους/τις χορευτές/τριες της Γ’ Λυκείου με τις καλύτερες ευχές μας για πρόοδο και επιτυχία  στον χορό της ζωή τους!

Συγχαρητήρια σε όλους! Του χρόνου πάλι μαζί!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ,ΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ.

video_1, videο_2

5ο Γενικό Λύκειο Πάτρας

Το σχολείο μας στο πρόγραμμα “Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. (EPAS)”

Οι δράσεις μας

Σχ. Έτος 2023-24

Μαζέψαμε τα σκουπίδια των άλλων και μας άρεσε…

Παρασκευή 19 Απριλίου ώρα 8:45 μας άφησαν τα λεωφορεία στην ανατολική προβλήτα της παραλίας της Παναγοπούλας. Είχαμε χωριστεί σε ομάδες. Αφού προμηθευτήκαμε σακούλες και γάντια απλωθήκαμε σε όλη την παραλία. Το πρόγραμμα ήταν να περπατήσουμε από την ανατολική προβλήτα μέχρι την δυτική προβλήτα. Στη συνέχεια βόλτα στο Ψαθόπυργο για αναψυκτικό καφέ ουζάκι ή φαγητό….

Η διαδικασία συλλογής σκουπιδιών είναι ατελείωτη. Δηλαδή δεν έχει τέλος στον χωροχρόνο, δυστυχώς. Γιατι; Γιατί τα σκουπίδια και οι ασυνείδητοι δεν τελειώνουν, αναπαράγονται με πολύ έντονο ρυθμό. Πάντα θα υπάρχουν κάπου σκουπίδια που περιμένουν τα μαζευτούν… Ακόμα και εκεί που τα μάζεψε κάποιος, κάποιος άλλος θα ξαναρίξει, επειδή ο ασυνείδητος θα σκεφθεί «αφού τα μαζεύουν άλλοι, εγώ πετάω». Ή δεν θα πει τίποτα γιατί το πέταγμα του σκουπιδιού στο έδαφος είναι η προέκταση του χεριού του, είναι φυσική κίνηση χωρίς ηθικές και συνειδησιακές αναστολές. Είναι θέμα κουλτούρας…

Το μάζεμα δεν τελειώνει ποτέ. Ακόμα και εκεί που μαζεύεις , και νομίζεις ότι έχεις τελειώσει, με την άκρη του ματιού σου, θα δεις άλλο ένα σκουπιδάκι λίγο πιο πέρα, που πριν δεν φαινόταν, γιατί ήταν πλακωμένο με χώματα και εξείχε μόνο το καπάκι κλπ.

Εκτός από γυμναστική, μαζεύοντας σκουπίδια δίνεις, το καλό παράδειγμα και από τους 100 που θα σε δουν, αν έστω και ένας σκεφτεί να κάνει το ίδιο, ή ακόμα καλύτερα, αν έστω και ένας σταματήσει να πετάει το σκουπίδι, μόνο κέρδος θα είναι (ένας ευαίσθητος ακόμα).

Το μάζεμα σκουπιδιών έχει πολλά καλά. Μεταξύ άλλων προσφέρει συγκινήσεις και ποικιλία συναισθημάτων. Όταν δω το μπουκαλάκι, το άδειο ποτηράκι φραπέ, το μωρόμαντηλο, τη μασκούλα στο έδαφος, ανεβάζω θερμοκρασία. Όταν σκύβεις να το μαζέψεις, στολίζεις με μια γενναιόδωρη βρισιά τον ένοχο. Όταν το βάλεις στη σακούλα, ο θυμός μετατρέπεται σε ικανοποίηση και προχωράς προς το επόμενο. Μήπως να το σκεφτείτε κι εσείς;

Υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, έτους 2024

Υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις

Επιμορφωτική ημερίδα

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το πρόγραμμα MOTIVATE – Motivating teachers4Europe και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας διοργάνωσαν διήμερη επιμορφωτική δράση στις 11-12 Απριλίου 2024, σχετικά με την υποστήριξη της διδασκαλίας και της μάθησης σε θέματα που αφορούν την Ε.Ε. και την ανάπτυξη της ενεργού ευρωπαϊκής πολιτειότητας στην εκπαίδευση με απώτερο στόχο την ενίσχυση του προφίλ του αυριανού ευρωπαίου πολίτη.

Στο σεμινάριο κεντρική ομιλήτρια ήταν η Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ακαδημαϊκή συντονίστρια του προγράμματος Jean Monnet Motivating Teachers 4 Europe, Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη ενώ υπήρξαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από όλους τους εισηγητές μεταξύ των οποίων η Επικεφαλής του Europe Direct, Μαρία Βουτσινά, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΕΑΠΗ Πανεπιστήμιου Πατρών, Ευγενία Αρβανίτη, ο τ. Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΕΑΠΗ Π.Π. Γιάννης Καραντζής, και η προωθήτρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΠΔΕΔΕ, Έλενα Σαρλή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας της ΠΔΕ, Τάκης Παπαδόπουλος, συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση για το ρόλο που διαδραματίζει η τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα η ΠΔΕ μέσω του Europe Direct στην υποστήριξη του έργου των εκπαιδευτικών γύρω από τα παραπάνω ζητήματα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί κ. Δαβάνου Βασιλική ΠΕ03-ΠΕ86, κ. Μουτάφης Χρήστος ΠΕ02 και Φελούκας Χρήστος ΠΕ02, καθώς συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται στο σχολείο μας.

Η εκδήλωση στον τοπικό τύπο Πελοπόννησος

No Images found.

07/04/2024 έως 10/04/2024 Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 5ου ΓΕΛ στο σεμινάριο του Εβραϊκού Μουσείου και του The Olga Lengyel Institute for Holocaust Studies and Human Rights (TOLI)

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 5ου ΓΕΛ στο σεμινάριο του Εβραϊκού Μουσείου και του TOLI Από τις 7 μέχρι τις 10 Απριλίου 2024, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σε συνεργασία με το The Olga Lengyel Institute for Holocaust Studies and Human Rights (TOLI), και με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού οργάνωσε το επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο:

“Μαθήματα από το Παρελθόν – Δράσεις για το Μέλλον”

 Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα και την Κοινωνική Δικαιοσύνη» για 35 εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα. Φέτος συμμετείχαν οι καθηγήτριες και καθηγητές του σχολείου μας, κ. Δαβάνου Βασιλική ΠΕ03-ΠΕ86, κ. Μουτάφης Χρήστος ΠΕ02 και κ. Σαλούστρου Ελένη ΠΕ04.04.

Το αντικείμενο του συνεδρίου είναι η διδασκαλία στο σχολείο του Ολοκαυτώματος και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε αναλάβει δράσεις στο σχολείο μας για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ένα μοναδικό ιστορικό γεγονός, το Ολοκαύτωμα.

Ταυτόχρονα το Ολοκαύτωμα αποτελεί άξονα μελέτης των δυο ευρωπαϊκών προγραμμάτων που εξελίσσονται στο σχολείο μας, του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ΕΡΑS και του προγράμματος ευρωπαϊκής ακαδημαϊκής κινητικότητας Erasmus +. Καθόλη τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν επιστημονικές εισηγήσεις από κορυφαίους ιστορικούς, μαρτυρίες και καινοτόμα σχέδια μαθήματος ενώ είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολλά εργαστήρια παραγωγής πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού.

Η επιλογή των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών στο σεμινάριο γίνεται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και αποτελεί ευτυχή συγκυρία και επιβράβευση, η συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου μας στο παραπάνω σεμινάριο. Ως επιστέγασμα της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στο σεμινάριο, θα πραγματοποιηθούν δράσεις με θέμα το Ολοκαύτωμα στην επόμενη σχολική χρονιά. Ήταν αναμφίβολα μια τιμητική και παραγωγική συμμετοχή.

11/04/2024 Συμμετοχή του 5ου Γενικού Λυκείου Πατρών στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Την Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024, το σχολείο μας συμμετείχε διαδικτυακά στην συνεδρίαση στο Ημικύκλιο του Ευρωκοινοβουλίου, ένα από τα 10 σχολεία από την Ελλάδα, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση με προεδρεύοντα τον κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μαθητές από πολλές χώρες της Ευρώπης σε μια εμβριθή συζήτηση για τα Γυναικεία Δικαιώματα και τη Βία εναντίον των Γυναικών. Οι απόψεις που εκφράστηκαν κατέδειξαν το μέγεθος του προβλήματος ενώ ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Παπαδημούλης, αναφέρθηκε σε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί για να βελτιώσουν την χαίνουσα κατάσταση.

Οι Junior Ambassadors με τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις τους, κατέγραψαν την αγωνία της νέας γενιάς στο ζήτημα της έμφυλης βίας, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με μαθητές άλλων χωρών πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος EPAS, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας.

04/04/2024 Διαδικτυακή Ημερίδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Φυλετική Ισότητα

Ημέρα της Ευρώπης

Την Τετάρτη, 4 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή Ημερίδα στα πλαίσια εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης με επίσημη προσκεκλημένη την ελληνίδα Ευρωβουλευτή, κ. Έλενα Κουντουρά.

Η κυρία Κουντουρά είναι αν. μέλος της επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων στο Ευρωκοινοβούλιο και είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε σε μια ενδελεχή ενημέρωση τόσο για τους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και συγκεκριμένα για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρώπης αναφορικά με την προστασία των Γυναικείων Δικαιωμάτων και του περιορισμού της Έμφυλης Βίας.

Οι μαθητές του σχολείου μας, αφού ενημερώθηκαν για τις τελευταίες παρεμβάσεις της Ευρώπης στο θέμα, είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα δικά τους ερωτήματα στην κυρία Κουντουρά και να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και τις απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Ήταν μια άκρως ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική ενημέρωση από μια Ευρωβουλευτή που ασχολείται διεξοδικά με το θέμα.

Μετά το πέρας της σύνδεσης με την Ευρωβουλή, οι μαθητές του σχολείου μας, Junior και Senior Ambassadors αλλά και οι εθελοντές του προγράμματος της Ευρωβουλής, είχαν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν σε ένα άκρως διασκεδαστικό ψηφιακό παιχνίδι που έλεγχε τις γνώσεις όλων τόσο για την ιστορική διαδρομή της Ε.Ε. όσο και των θεσμών της. Φυσικά και υπήρξαν εξαιρετικές επιδόσεις!

Η δράση οργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος EPAS, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας.